eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A MOL vezetője szerint a magyar biztonság alapja a tranzitországgá válás

A MOL elnök-vezérigazgatója szerint Magyarország gázellátás-biztonságát az teremti meg, ha tranzitország lesz, és a lehető legtöbb forrásból, minél több nyersanyag jut el a célállomásra az országon keresztül.

A MOL elnök-vezérigazgatója az azerbajdzsáni Bakuban Göncz Kinga külügyminiszter kíséretében azt vizsgálja, hogy a vállalat milyen formában tud bekapcsolódni az azerbajdzsáni szénhidrogén kitermelésébe és kutatásába.

A magyar olajtársaság vezetője feleslegesnek nevezte a vitát arról, hogy az unió által támogatott Nabucco-vezetéken vagy az orosz Kék áramlat meghosszabbított szakaszán érkezzen földgáz az országba.

"Az igazi kérdés nem az, hogy ki ellen irányul egy terv, hanem az, hogy kivel valósítható meg" - mondta. Hernádi Zsolt szerint nyitott kérdés, hogy összejön-e a Nabucco-projekt esetében az a minimális mennyiség, amely az építkezés elkezdéséhez szükséges. Oroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán napokban kötött megállapodása egy fajta választ már adott.

Hernádi Zsolt közölte: a Nabucco esetében már van elképzelt útvonal, de nem tudni, lesz-e gáz a vezetékben, az orosz projektnél viszont biztosan van gáz, de bizonytalan az útvonal.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: Magyarország nincs döntési helyzetben, és az látszik, hogy Oroszország szinte kihagyhatatlan az európai gázellátási rendszerből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×