eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szabolcsban szinte minden gyümölcs elfagyott

Szabolcsban szinte a teljes gyümölcstermés megsemmisült. A fagykárok felmérése még napokig, sőt, akár hetekig is eltarthat, a nem hivatalos adatok szerint azonban több megyében is jelentős károk keletkeztek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a gyümölcstermés 95-100 százaléka semmisült meg a hét közepén tapasztalható éjjeli fagy és a szárazság miatt - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke saját tapasztalataira hivatkozva.

Nem csak Szabolcsban okozott jelentős problémát a fagy. A Borsod megyei közgyűlés alelnöke például levélben fordult az agrártárca vezetőjéhez a károk miatt.

A többi között a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várható szőlőtermést tizedelte meg a fagy, itt a tőkék 10-20 százaléka károsodott. Jeleztek károkat Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyéből is.

A tavaszi rekord hideget sarkvidéki levegő okozta - monda el az InfoRádióban korábban Németh Lajos meteorológus.

Főleg az ország keleti és középső részét érintette az erős, helyenként viharos széllel érkező sarkvidéki eredetű kristálytiszta, csontszáraz levegő, és ez okozta az erőteljes lehűlést is, és elsősorban az ország középső, illetve keleti vidékeit érintette a szél.

A gazdáknak tíz nap áll rendelkezésükre az utolsó fagyot követően, hogy bejelentsék a kárt, ezután következhet a hivatalos felmérés, így ez a folyamat akár még hetekig eltarthat.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a termelők elsősorban az agrár-kárenyhítési rendszertől számíthatnak támogatásra.

Csakhogy a január 1-je óta működő rendszerbe csupán a gazdák 6-8 százaléka lépett be. Ennek a lényege az, hogy szántóföldi termelés esetén hektáronként 1.000, ültetvények esetében pedig hektáronként 3.000 forintos biztosítási díjat fizetnek a termelők, kár esetén pedig mindezt duplán fizeti vissza az állam.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint ez a keret nem elegendő a mostani károk enyhítésére.

Az InfoRádió az ügyben felkereste a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot is, de az illetékesek pénteken nem reagáltak.

A kárenyhítés további lehetőségeivel kapcsolatban Gráf József agrárminiszter jövő hétre találkozót szervezett a bankokkal, a termelők fennálló hiteleinek átütemezésére.

Gál J. Zoltán államtitkár pedig bejelentette, hogy a kormány soron kívüli egyeztetést kezdeményezett az Európai Bizottsággal arról, hogy milyen átmeneti intézkedésekkel lehet segíteni a fagy miatt károsult gazdákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×