eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Simor csökkentené a Monetáris Tanács létszámát

A Monetáris Tanács létszámának csökkentésére, valamint hatékony és kiszámítható monetáris politikára van szükség - mondta Simor András, a jegybank elnöke az Út az euróhoz című konferencián.

Egy Magyarország méretű országban a Monetáris Tanács optimális létszáma öt-hét fő, épp ezért hosszú távon csökkenteni kell a jelenlegi tizenhárom fős létszámon - többek között erről beszélt a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor András szerint ennek a csökkentésnek fokozatosan, a jelenlegi tagok mandátumát nem érintve kell megtörténnie.

A jegybank elnöke kiemelte: a Monetáris Tanács hatékony és kiszámítható működésének folytonosságát az segítheti, ha a tagok cseréje fokozatosan, több évre elnyújtva következik be.

A jelenlegi tagok mandátumának idejét nem befolyásolná a javaslat, amely szerint évente legfeljebb 1-2 tag cseréjére kerül sor - tette hozzá.

Simor András szerint a jegybankban is szükség van a hatékonyság és a kiszámíthatóság növelésére, ugyanis a kiszámítható monetáris politika kedvezően befolyásolja a gazdaság teljesítményét, a tartósan alacsony kamatkörnyezet kialakulását.

Hangsúlyozta: abban bízik, hogy a hatékonyan működő monetáris politika megkönnyíti a költségvetési célok tervezhetőségét, illetve elérhetőségét, és elősegítik azt, hogy a magyar gazdaság minél gyorsabban és minél kisebb áldozatok árán tudja teljesíteni az euróövezeti csatlakozás feltételeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×