INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

Járai: a miniszterelnök behúzott a csőbe

Infostart / InfoRádió

A Magyar Nemzeti Bank távozó elnöke szerint a pénzintézet az utolsó pillanatig ellenezte a forint sávjának eltolását 2003 nyarán. Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában elismerte, hogy ez közös döntés volt a kormánnyal, ugyanakkor hangsúlyozta: a Medgyessy Péter vezette kabinet "hihetetlen nyomás alatt" tartotta a jegybankot.

A Magyar Nemzeti Bank öt év után távozó elnöke elismerte, hogy 2003 nyarán a forint sávjának eltolása közös döntés volt a Medgyessy-kormánnyal. "Azért ezt idézőjelbe tenném" - tette hozzá Járai Zsigmond, aki szerint hihetetlen nyomás volt a jegybankon ennek érdekében. "A kormány régóta gondolkodott valamin, hogy miként gyűrhetné maga alá valamilyen formában a jegybankot" - mondta a szakember.

A jegybankelnök előkészítetlen, megalapozatlan döntésnek nevezte a sáveltolást, amibe három szempont miatt mentek bele: ne élezzék túl a konfliktusokat, a kormány költségvetési konszolidációs csomagot és az euró 2008-as bevezetését ígérte, végül azért, mert nem gondolták, hogy a piac ennyire félre fogja érteni, tehát nem leértékelésként kezeli.

"Én Görögországban voltam szabadságon, ahonnan hazarendeltek, hogy a kormány akar valamit csinálni a sávval. Ez ugyanis a kormány és a jegybank közös döntése" - emlékezett vissza azokra a napokra Járai Zsigmond az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Reggel be kellett mennem Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, aki előadta, hogy valamit mindenképpen tenni kell. Mondtam, hogy én nem támogatom a sáveltolást, miként a jegybank sem. Medgyessy órás-másfél órás vita után azt mondta, hogy legalább öt forinttal toljuk el a sávot. Mondtam, hogy én azt sem támogatom. Akkor behúzott a csőbe, hogy úgy mondjam, azt mondta: jó, akkor menjek haza, a Monetáris Tanács tagjaival ne beszéljem meg, ne befolyásoljam őket, hanem hagyjam, hogy ők döntsenek" - mondta Járai Zsigmond.

"László Csaba pénzügyminiszter eljött, a többi tanácstag azt hitte, hogy én megegyeztem a miniszterelnökkel. Nem akartak kiállni mögülem, mindenki elmondta, hogy értelmetlen, felesleges, félreérthető, nagyon veszélyes, beláthatatlan következményekkel járhat. Mégis azt mondtuk, hogy ne élezzük tovább a konfliktusokat a kormánnyal és mi is megszavaztuk" - emlékezett vissza a távozó jegybankelnök.

Járai Zsigmond azt elismerte, hogy a döntés közös felelősség volt a kormánnyal, de "mi mindig is tudtuk, hogy nem szabad, nem kell megcsinálni, engedtünk a nagy nyomásnak, ezt elismerem. Hibát követtünk el mi is" - tette hozzá.

A teljes beszélgetést (melynek szerkesztett változatát nemsokára olvashatja az InfoRádió honlapján), meghallgathatja itt!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018