eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kartellgyanú az LCD-monitorok gyártói ügyében

Bár az LCD-monitorok ára rohamosan csökken, lehet, hogy az árak még a mostaniaknál is alacsonyabbak lehetnének. Legalábbis erre utal az a nemzetközi kartellvizsgálat, amely a Samsung és az LG-Philips ellen indult.

A vizsgálat Dél-Koreában kezdődött még a múlt hét végén, amikor a szöuli versenyhivatal adatokat kért az LG-Philips cégtől, kartellgyanúra hivatkozva.

Röviddel ezután a cég tokiói képviseletét is megkereste a japán versenyhivatal, kaliforniai leányvállalatát pedig az amerikai igazságügy minisztérium, szintén kartell-megállapodást gyanítva.

Hírügynökségi jelentések szerint a dél-koreai versenyhivatal a Samsung ellen is vizsgálatot indított, de míg az LG-Philips elismerte a vizsgálat tényét, a Samsung vezetői egyelőre nem nyilatkoztak.

A két dél-koreai cég a számítógép-monitorok és lapos televíziók LCD-képernyőinek legnagyobb gyártója, eladási értéken mérve ők ketten a világpiac felét uralják. Tőlük messze lemaradva harmadik a tajvani AU Optronic, negyedik pedig a Sony.

Az évtized elején. amikor az LCD-monitorok ára versenyképessé vált a katódsugaras kijelzőkhöz képest, az ipar robbanásszerű növekedésnek indult, és tavaly az eladások értéke meghaladta az ötmilliárd dollárt.

Ahogy azonban a számítógép-tulajdonosok lecserélték régi monitoraikat, a piac is lelassult, és most a felesleggé váló kapacitást a gyártók úgy próbálják kihasználni, hogy áttérnek az LCD-televíziók gyártására.

A tévék piacán viszont a legkeresettebb méret a 34 hüvelykes képátlójú, ennek az igénynek a kielégítésére viszont a két óriásnak több száz millió dollárt kell befektetnie gyártósoraiba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×