eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Szabálytalan autópálya-tender: 15 milliós bírság

Jogsértő volt a Zala-Somogy Konzorcium kizárása az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közti szakaszának építésére kiírt pályázatból, ezért a kiíró Nemzeti Autópálya Zrt.-re 15 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság. A határozat nem érinti a nyertes konzorciummal megkötött szerződést.

A döntőbizottság a tenderen vesztes Strabag-Hídépítő alkotta Adria konzorcium, a Betonút-Vegyépszer alkotta Zala-Somogy konzorcium, valamint további két ajánlattevő beadványát tárgyalta, amelyben megtámadták a kiíró Nemzeti Autópálya Zrt. (NA) szeptember 7-i döntését.

A beruházó a sztrádaszakasz megépítésére a Porr-Viadom-Terrag-Asdag alkotta PVT-M7 Konzorciumot választotta ki, míg a többi öt pályázatot érvénytelennek nyilvánította. Az NA szerint a kizáró okok tartalmiak voltak, így nem mérlegelhetett.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a négy kizárt konzorcium által indított eljárásban egyedül a Zala-Somogy Konzorcium beadványában szereplő kifogások egy részét ismerte el, és 15 millió forint bírságot szabott ki az NA-ra.

Az NA szeptember 15-én már aláírta az M7-es érintett szakaszának megépítéséről szóló kivitelezési szerződést a nyertes PVT-M7 konzorciummal. Miután a döntőbizottság a szerződéskötést nem tiltotta meg, így a jogtalan kizárás ellenére a szerződést a határozat nem érinti.

A Nemzeti Autópálya Zrt. úgy reagált: a Közbeszerzési Döntőbizottsággal ellentétben úgy ítélik meg, hogy a konzorcium kizárása jogos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×