INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A dohányosokat szabad diszkriminálni

Infostart / InfoRádió
Az európai uniós szabályok nem tiltják, hogy a munkaadó kikösse: dohányosokat nem hajlandó foglalkoztatni. Az Európai Bizottság munkaügyi biztosának szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a közösségi szabályok az életkorral kapcsolatos, a fogyatékkal élőket érintő, valamint a szexuális beállítottság, a hit, a vallás, valamint a származási- és etnikai alapon történő diszkriminációt tiltja.

"Dohányosok, kérem, ne jelentkezzenek" - ez volt olvasható egy ír álláshirdetésben, amelyet többen bepanaszoltak az Európai Bizottságnál. A közösségi jog ugyanis tiltja a diszkriminációt. Ám a munkaügyi biztos véleménye szerint ez a dohányzás esetében nem áll fönn.

Vladimír Spidla szóvivője az InfoRádióban elmondta: nem a dohányosok munkavállalása ellen vannak.

A biztos csupán arról számolt be, hogy a közösségi jog többfajta diszkriminációt is tilt, ám nem tartozik közéjük, ha valakit a "pöfékelés" miatt ér hátrány. Katharina von Schnurbein emlékeztetett arra, hogy tilos diszkriminálni a kor, nem, szexuális beállítottság, a hit, a vallás, a származás, vagy a fogyatékosság miatt.

A munkaadó maga dönthet

A szabályok szerint tehát egy munkaadó mondhatja azt, hogy nem alkalmaz valakit, csak mert az iszik, vagy mert szőke. Igaz, a bizottság csak azt szabályozza, amelyet alapvetően fontosnak tart. Az uniós előírások mellett ugyanis figyelembe kell venni az egyes tagállamok törvényeit is.

A szóvivő szerint óriási különbség van aközött, ha valaki azért nem kap munkát, mert fogyatékos, vagy azért nem, mert dohányzik.

Katharina von Schnurbein nem ért teljes mértékben egyet azzal, hogy a dohányzás csak magánügy. Mint mondta, az a magánügy, hogy a munkavállaló munkaidő után cigizik-e vagy sem.

De ha munkaidőben teszi ezt, az igenis kihat a teljesítményére - mondta. Tehát a foglalkoztatón múlik, hogy miként dönt.

Az ír álláshirdető a brit The Financial Times című lapnak azt mondta: azért akart csak nemdohányzókat fölvenni, mert szűk helyen dolgoznak az emberek.

Ha valaki a kávészünetben rágyújtott, és visszaült a munkaasztalához, a többieknek nagyon kellemetlen volt a dohánybűz - érvelt a vállalkozó.





A címlapról ajánljuk