eur:
394.28
usd:
371.27
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Honda: szállj velem!

Közel húsz éves előkészület után a japán Honda cég bejelentette, hogy ősztől rendeléseket vesz fel a két-három éven belül gyártásba kerülő kisrepülőgépére.

A HondaJet névre keresztelt, négy vagy öt utas szállítására alkalmas kisgép prototípusát 2003 ősze óta tesztelik, és az eddig autóiról és motorkerékpárjairól híres cég most hivatalosan is bejelentette, hogy rövidesen elkezdik a gép sorozatgyártását.

A két gázturbinás kisrepülő egy tankolással nagyjából 2.000 kilométert tud megtenni és legnagyobb utazósebessége óránként 778 kilométer.

A gép egyik különlegessége, hogy a két hajtómű a szárnyak fölött, egy-egy függőleges tartólapon kapott helyet, ami a Honda mérnökei szerint más hasonló nagyságú gépekhez képest öt-tíz százalékos üzemanyag-megtakarítást jelent.

A gépet egy megjelenő félben lévő piacra szánják: az Egyesült Államokban és délkelet-Ázsiában egyre több cég kínál üzletembereknek légitaxi-szolgálatot, viszonylag kis távolságokra, egy-két-három utasnak.

Ehhez viszont a legkisebb jelenlegi gépmodellek is túl nagyok, túl drágák és viszonylag költséges az üzemeltetésük is.

A Honda abban bízik, hogy a sorozatgyártás beindulása után évi 200 ilyen gépet tud majd eladni. Az árát egyelőre nem közölték, de a lehetséges versenytársak szintén prototípus-stádiumban lévő gépei három-négy millió dollárban kerülnek majd.

És versenytársakban már most sincs hiány: hamarosan két amerikai és egy brazil repülőgépgyár is hasonló modelleket dob piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×