eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Szeptembertől 2,5 százalékkal csökkennek a nettó bérek

A parlament által megszavazott adótörvény-módosítások szeptembertől 2,5, január elsejétől 3,5 százalékkal csökkentik a nettó béreket - mondta az InfoRádióban Ruszin Zsolt, a Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke.

A hétfőn megszavazott módosítások értelmében a munkavállalói járulék az eddigi 1 százalékról 1,5 százalékra emelkedik szeptember elsejétől.

Az egészségbiztosítási járulék a jelenlegi 4 százalékról szeptember elsején 6 százalékra nő, majd 2007. januártól 7 százalékra.

A Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke elmondta: a törvényalkotó egy nagyon furcsa fogalmi rendszert épített fel, a 6-ból 4 százalék az úgynevezett természetbeni egészségbiztosítási járulék, 2 százalék pedig pénzbeli egészségbiztosítási járulék.

Elvileg az előbbit fordítják az orvosi ellátásra, utóbbit pedig a táppénzek kifizetésére - tette hozzá Ruszin Zsolt.

Érzékelhető bércsökkenés

Az adószakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a járulékok emelkedése az igénybe vehető adókedvezmények körének jelentős szűkítésével együtt szeptembertől 2,5 százalékos, januártól pedig 3,5 százalékos nettó bércsökkenést eredményez.

Ez a reálkeresetek esetében is körülbelül ekkora visszaesést jelent - hangsúlyozta Ruszin Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×