eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Európai Bíróságon végezheti Magyarország

Az aranyrészvények megszüntetésére szólította föl Magyarországot az Európai Bizottság. Ha Budapest két hónapon belül nem tesz ennek eleget, akkor a testület a luxembourgi Európai Bírósághoz fordul. A Bizottság szerint az aranyrészvények gátolják a tőke szabad áramlását. A gazdasági miniszter azt mondta: pár héten belül Brüsszelben lesz a magyar válasz.

Az Európai Bíróságon végezheti Magyarország, ha nem szünteti meg az aranyrészvényeket. Az Európai Bizottság fölszólította Budapestet, változtassa meg privatizációs törvényét és mondjon le az elsőbbséget, különleges jogokat biztosító papírjairól. Brüsszel szerint ugyanis ez fölöslegesen gátolja a tőke szabad áramlását.

Magyarországon 31 cégben rendelkezik az állam aranyrészvénnyel - azaz ezekben a vállalatokban vétójoggal bír. A Bizottság arra hívta föl a figyelmet, hogy a legtöbb Uniós országban piackonform szabályozással érik el azt, amit egyes államokban az aranyrészvénnyel valósítanak meg.

Kóka: pár héten belül válaszol a kormány

Kóka János gazdasági miniszter azt mondta: vizsgálják az ügyet és keresik a megoldást. "Elsősorban a fogyasztók, a magyar piac védelmében ragaszkodunk az aranyrészvényhez. Kormányként és liberális politikusként egyaránt mondhatom, hogy a magántulajdon mellett állunk" - közölte Kóka János.

A miniszter azt mondta: pár héten belül Brüsszelben lesz a magyar álláspont. Magyarország egyébként a csatlakozási szerződésben vállalta: megszünteti az aranyrészvényeket.

Nem Budapest az egyetlen

Egyébként nem csak Budapestet marasztalta el a Bizottság: Lengyelország is Csehország is hasonló fölszólítást kapott. Előbbi 49, utóbbi pedig 37 vállalatban tulajdonosa aranyrészvénynek.

A magyar helyzet egyébként kicsit különbözik a csehtől és a lengyeltől: idehaza három olyan cégben van az államnak aranyrészvénye, amely a Budapesti Értéktőzsde kapitalizációjának 73%-át teszi ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×