eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hatályba lépett a 30 éve várt törvény

Noha az ágazatban felmerülő kényes kérdésekre nem ad választ a most hatályba lépő kereskedelmi törvény, az érintettek szerint mégis nagy érdem, hogy csaknem harminc év után megszületett a jogszabály.

Mindössze 12 paragrafusból áll a most hatályba lépő kereskedelmi törvény, amely szakértők szerint a közelmúlt egyik legtöbb vitát kiváltó jogszabálya.

A nyitva tartás szabályai nem változnak. Új elem, hogy a bevásárlóközpontok építésénél az önkormányzatoknak ki kell kérniük a regionális fejlesztési tanácsok véleményét.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a legfontosabb, hogy végre megszületett a törvény, mivel Magyarországon "kereskedelemellenes hangulat" uralkodik.

Vámos György az InfoRádióban elmondta, ettől függetlenül a jogszabály nem ad választ a legkényesebb kérdésekre.

Vámos György szerint a jelentős piaci erővel rendelkező cégek meghatározása és a kiskereskedőkkel szembeni visszaélések szabályozása az egyetlen érdemi változást jelentő passzus a törvényben.

Eszerint tilos a beszerzési ár alatti értékesítés: az élelmiszereknél minden esetben, a többi terméknél pedig csak akkor, ha a kereskedő az eladáskor már a termék birtokában van, és nem bizományi szerződéssel adja tovább azt.

A törvény emellett kimondja: tilos a szerződéses feltételek utólagos módosítása, bármilyen díj felszámítása azért, hogy egy cég felkerüljön a beszállítói listára, illetve a beszállítók bármilyen megkülönböztetése.

Ez utóbbi miatt az Országos Kereskedelmi Szövetség az Alkotmánybírósághoz fordult.

A szervezet szerint így nincs garancia arra, hogy a kis cégeket nem éri hátrány a nagy beszállítók javára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×