INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hamar elfelejtette agrárígéreteit az MSZP

Infostart / InfoRádió
Az MSZP választási ígéreteivel szemben a kormányprogram már nem ígér a magyar gazdálkodóknak a régebbi uniós tagokkal egyenlő versenyfeltételeket. Kiderül viszont a dokumentumból, hogy alapvetően megváltozik a mezőgazdasági támogatások rendszere.

A választási programjában összesen 30 sort szentelt az MSZP a mezőgazdaságnak, ebben a terjedelemben főleg a meglévő programok és támogatások továbbvitelére tett  ígéretet a párt.

A választási program garanciát ígért arra is, hogy a kormány segíteni fogja a vidéket, valamint a mezőgazdaság fejlesztését.

A legnagyvonalúbb ígéret úgy hangzott, hogy a szocialisták egyenlő versenyfeltételeket teremtenek a magyar termelőknek minden uniós riválisukkal szemben. Erről a kormányprogram már nem szól.

Nagy változások

A kormányprogram anyagában nincs megemlítve a nemzeti agrárstratégia, ezzel szemben a kabinet anyagában alapvető változások kényszere jelentkezik.

Ehhez igazodva a kormányprogram tervbe veszi a gazdálkodók felkészítését az újfajta támogatási rendszerre, amely egyébként a termeléstől függetlenül jár.

A kormányprogram tényként közli azt is, hogy 2007-től megkezdi működését az új kifizető szerv, az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, amellyel Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány már most is késésben van.

A kormányprogram alapján a kabinet felszámolja az uniósnál szigorúbb agrárigazgatási szabályokat is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk