eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Széles: óvatosan a minimálbér-emeléssel!

A minimálbér-emeléssel óvatosan kellene bánni, mert komoly negatív hatásai lehetnek mind a foglalkoztatásra, mind a költségvetésre nézve - vélekedett Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke arra reagálva, hogy Orbán Viktor a szerdai tévévitában azt ígérte: amennyiben a Fidesz nyeri meg a választásokat, 100 ezer forintra emelik a minimálbért. Négy éves távlatban hasonló elképzelései vannak a szocialista pártnak is.

"Azért ezzel a minimálbér-emelgetéssel nagyon óvatosan kellene bánni" - figyelmeztetett Széles Gábor, emlékeztetve arra, hogy amikor a Fidesz-kormány alatt jelentős mértékben - 19 ezer forint környékéről 50 ezer forintra - megemelték a minimálbért, nagyon sok munkahely szűnt meg.

"Egyszerűen vannak olyan iparágak, amelyek nem bírnak el egy ilyen mértékű munkabér emelkedést" - hangsúlyozta Széles Gábor az InfoRádióban, példaként hozva a textil- és a bőripart.

Miután mind a két politikai oldal a költségvetés hiányának csökkentésére törekszik, azt sem árt figyelembe venni, hogy egy ilyen mértékű minimálbér-emelkedés milyen mértékben tolja felfele az egész bérstruktúrát, és ennek hatásaként mennyivel fog többe kerülni a költségvetési szférában dolgozók bére - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, megjegyezve: ez a lépés nem egy takarékosabb állam irányába vezetne.

A munkaadói szövetség elnöke azt is kifogásolta, hogy az érdekegyeztető tanács véleményét nem kérték ki az ügyben. A minimálbér kérdése ugyanis a testület hatáskörébe tartozik, így "nem igazán elegáns, nem szép dolog az érdekegyeztető tanács véleményének megkérdezése nélkül deklarálni" a minimálbér jelentős megemelését - emelte ki Széles Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×