eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hol a legkelendőbbek a lakások?

Nőtt a nagyobb alapterületű, új lakások iránti kereslet, különösen Budapest XIV., XIII. és III. kerületében vásárolnak lakásokat - állapítja meg a Duna House Hitel Centrum felmérése. A külső kerületek továbbra is háttérbe szorulnak, míg vidéken csak helyi kereslet mutatkozik.

Murányi Ákos, a Duna House Hitel Centrum elemzési vezetője az InfoRádióban elmondta: erősödött az a tavaly is megfigyelhető trend, miszerint a potenciális lakásvásárlók elfordulnak az egyszobás lakásoktól; ma már csak a vásárlók 8 százaléka tervezi a garzonlakásba költözést.

Az érdeklődés a nagyobb, másfél-két szobás, 40-45 négyzetméteres lakások iránt nőtt, ezekért 15 millió forint körül fizetnének a vásárlók - tette hozzá a szakember.

Budapest a cél

Murányi László közölte: a felmérés szerint a vásárlást tervezők közel fele új lakásba költözne, egyharmaduknak teljesen mindegy, hogy új vagy használt-e a lakás.

Az új építésű otthonok a Fészekrakó program miatt élveznek némi előnyt, ebben ugyanis kedvezőbbek az ezekre vonatkozó hitelfelvételi lehetőségek - mondta el az elemző.

A kereslet földrajzi elosztásáról a szakember kijelentette: az elsődleges célpont továbbra is Budapest, mert míg a vidéki városoknál elsősorban helyi kereslet mutatkozik, addig a fővárosba az ország minden részéről érkeznek a lakásvásárlók.

Budapest agglomerációja iránt is van kereslet, de ma már a városba költözés erősebb, mint a kifelé irányuló mozgás - tette hozzá Murányi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×