INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

MFB - kiemelkedően jó év lesz az idei

Infostart / InfoRádió

Az idei évre tervezett 9 milliárd forint helyett, várhatóan 25 milliárd forint körül alakul a Magyar Fejlesztési Bank adózás előtti eredménye. A pénzintézet osztalékként eddig 3 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, amit jövőre további 7 milliárd forinttal egészítenek ki. Deli Krisztina összefoglalója.

Nemcsak az adózás előtti nyereség, de a mérlegfőösszeg tekintetében is a vártnál kedvezőbb számokkal zárja az idei évet a Magyar Fejlesztési Bank. A profitnövekedés hátterében a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek felvásárlását bonyolító SZÖVÜR Kft helyzetének rendezése áll, ezáltal ugyanis több mint 13 milliárd forintnyi céltartalék szabadult fel a banknál. Erős János vezérigazgatót hallják.

„Az év nagyon sikeres volt, elértük a mérlegfőösszegben a 800 milliárdot, kicsit meg is haladtuk és nagyon nyereségesek is voltunk. Ez főleg a SZÖVÜR szövetkezeti üzletrésznek a lezárása miatt alakult így, de hogyha azt levonjuk a nyereségből, akkor abszolút terv szerint hoztuk a nyereséget. Amit a középtávú stratégiában a kormány tavaly elfogadott, azt tudjuk tartani és azt tervezzük jövőre is.”

Míg 2004-ben csaknem 400 milliárd forintot tett ki az MFB külföldi tőkebevonásának mértéke, idén -az előzetesen várt 500 milliárd forint helyett- 700 milliárd körüli lesz ez az arány. 2006-ban a pénzintézetnél további külföldi forrásbevonással számolnak.

Erős János emellett beszélt az államnak fizetendő osztalékról is.

„Körülbelül 500 millió és 1 milliárd euró között, ugye ezt mint szindikált hitel, illetve nemzetközi fejlesztési cégeken keresztül tudjuk igénybe venni. Ez a tulajdonosnak a döntése, ugye osztalékelőleget 3 milliárdot fizettünk eddig és valószínűleg még 7 milliárdot fogunk jövőre befizetni.”

A jövő évre vonatkozóan egyelőre nem határozott meg osztalékot a pénzintézet. A tulajdonos által elfogadott 2006-os üzleti terv 10 milliárd forint adózás előtti nyereséggel, illetve 818 milliárd forintos mérlegfőösszeggel számol.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018