eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

MFB - kiemelkedően jó év lesz az idei

Az idei évre tervezett 9 milliárd forint helyett, várhatóan 25 milliárd forint körül alakul a Magyar Fejlesztési Bank adózás előtti eredménye. A pénzintézet osztalékként eddig 3 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, amit jövőre további 7 milliárd forinttal egészítenek ki. Deli Krisztina összefoglalója.

Nemcsak az adózás előtti nyereség, de a mérlegfőösszeg tekintetében is a vártnál kedvezőbb számokkal zárja az idei évet a Magyar Fejlesztési Bank. A profitnövekedés hátterében a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek felvásárlását bonyolító SZÖVÜR Kft helyzetének rendezése áll, ezáltal ugyanis több mint 13 milliárd forintnyi céltartalék szabadult fel a banknál. Erős János vezérigazgatót hallják.

„Az év nagyon sikeres volt, elértük a mérlegfőösszegben a 800 milliárdot, kicsit meg is haladtuk és nagyon nyereségesek is voltunk. Ez főleg a SZÖVÜR szövetkezeti üzletrésznek a lezárása miatt alakult így, de hogyha azt levonjuk a nyereségből, akkor abszolút terv szerint hoztuk a nyereséget. Amit a középtávú stratégiában a kormány tavaly elfogadott, azt tudjuk tartani és azt tervezzük jövőre is.”

Míg 2004-ben csaknem 400 milliárd forintot tett ki az MFB külföldi tőkebevonásának mértéke, idén -az előzetesen várt 500 milliárd forint helyett- 700 milliárd körüli lesz ez az arány. 2006-ban a pénzintézetnél további külföldi forrásbevonással számolnak.

Erős János emellett beszélt az államnak fizetendő osztalékról is.

„Körülbelül 500 millió és 1 milliárd euró között, ugye ezt mint szindikált hitel, illetve nemzetközi fejlesztési cégeken keresztül tudjuk igénybe venni. Ez a tulajdonosnak a döntése, ugye osztalékelőleget 3 milliárdot fizettünk eddig és valószínűleg még 7 milliárdot fogunk jövőre befizetni.”

A jövő évre vonatkozóan egyelőre nem határozott meg osztalékot a pénzintézet. A tulajdonos által elfogadott 2006-os üzleti terv 10 milliárd forint adózás előtti nyereséggel, illetve 818 milliárd forintos mérlegfőösszeggel számol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×