INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

Marad a rekordszintű kitermelés

Infostart / InfoRádió

A Kőolajexportáló Országok Szervezete ( OPEC) hétfői bécsi miniszteri értekezletén a jelenlegi 25 éves rekordszinten álló kitermelés fenntartása mellett döntött. Elhatározták, hogy január 31-én újra találkoznak Bécsben és megvitatják a kereslet esetleges visszaesésével összefüggő kérdéseket.

Az OPEC 11 tagországa együttesen már hónapok óta mintegy napi 30 millió hordónyi kőolajat hoz a felszínre, Irakot nem számítva a tíz tagország hivatalos termelési kvótája viszont 28 millió hordó naponta.

A döntést bejelentő líbiai olajipari miniszter közölte: " Tartanunk kell magunkat a kvótához, és a jövőben esetleg a termelés csökkentéséről is tárgyalunk." A mostani tényleges termeléscsökkentésről szólva megjegyezte: " Ezt nem csökkentésnek, hanem a kvóta teljesítésének nevezzük."

Az OPEC tart attól, hogy a nyersolaj iránti szokás szerint szezonálisan ingadozó igények a tél elmúltával csökkenni fognak és az az árak lemorzsolódását vonhatja magával. A szaúdi olajipari miniszter szerint az ipari országok olajtartalékai magas szinten állnak és ha a kitermelés magas szinten marad az a " második negyedévben nyomást gyakorolhat az árakra".

A január 31-i értekezleten értékelik majd, hogy a várható második negyedévi kereslet visszaesésre való tekintettel hogyan hozzák egyensúlyba a piacot. Arról nem nyilatkoztak a OPEC miniszterek, hogy az áraknak akkorra milyen sávba kell süllyednie, hogy a kitermelést korlátozzák.

Az olajkartell ezúttal nem ismételte meg arról szóló ajánlatát, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja 2 millió hordónyi olajtartalékát. Ezt a gesztusértékű ajánlatot a szervezet szeptemberben tette meg, amikor a hordónkénti árak a 70,85 dolláros rekordszintre emelkedtek. Azóta az árak mérséklődtek és a tartalékolajra nem mutatkozott igény.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018