eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

53 milliárd forintért fúrják az alagutat

A francia, német, osztrák és magyar tagokból álló Bamco konzorcium mintegy 53 milliárd forintért fúrja a 4-es metró alagútját - jelentette be Gulyás László, a 4-es metró projektigazgatója.

A cégcsoport 143 hetes határidővel vállalta a metró két párhuzamos, 7,3 kilométeres alagútjainak, a pajzsindító aknának és a Szent Gellért téri metróállomás úgynevezett doboz-szerkezetének megépítését - mondta Gulyás László.

Közölte: az eredményt a sajtótájékoztató előtt egy órával hirdették ki.

Gulyás László elmondta: a második helyezett a német, japán, osztrák cégekből álló ZOSw Metro-4 konzorcium lett. Ez a vállalkozás 55 milliárd forintért és 150 hetes határidővel vállalta a kivitelezését.

A nyertes konzorcium feladata a Kelenföldi pályaudvar és a Baross tér közötti alagutak kialakítása, az ehhez szükséges speciális fúrópajzsok előállítása, Magyarországra szállítása és működtetése, az említett "doboz-szerkezet", valamint a munka elvégzéséhez szükséges üzemi és kiszolgáló létesítmények megépítése.

A hat méter átmérőjű, 100 méter hosszú, az alagútfúráshoz használatos úgynevezett pajzsgép-lánc naponta átlagosan 12-15 métert halad majd előre.

A két alagútépítő berendezés az Etele téren lévő Volán pályaudvar mögötti területről kezdi majd meg a fúrást két hónapos eltéréssel - közölte Gulyás László. Hozzátette: a fúrótárcsák a felszínről figyelve szinte érezhetetlenül, zajtalanul haladnak majd előre.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az eredményhirdetéstől számított nyolc napon belül lehet panasszal élniük a nem nyertes cégeknek.

Gulyás László, a DBR Metró projektigazgatóság vezetője az InfoRádióban elképzelhetőnek tartotta a munka csúszását, mert véleménye szerint a pályázati eredményt megtámadhatják a vesztesek.

Gulyás László korábbi tájékoztatása szerint a szerződés aláírása lehetővé teszi, hogy jövő nyáron megkezdhessék alagutak fúrását, ami várhatóan 2008 végére fejeződhet be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×