eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Tesla gyártmányú, elektromos hajtású autót próbál ki egy érdeklődő az Elektromos járművek napján Székesfehérváron 2022. szeptember 18-án.A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ negyedik alkalommal, Menő jövő címmel megrendezett eseményén az érdeklődők a technika legújabb vívmányaival találkozhattak, az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők ki is próbálhatták az elektromos járműveket.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Olyat állítanak a villanyautók akkumulátoráról, amit alig lehet elhinni

Tízezer villanyautó akkujának vizsgálata azt mutatja, hogy az elektromos autók akkumulátora tovább él, mint maga az autó.

A villanyautosok.hu a Geotab tanulmányára hivatkozik és a legfontosabb információ talán az, hogy a mai autók akkujának éves átlagos degradációja mindössze 1,8%, míg a 2019-es hasonló tanulmányukban 2,3 százalékos értéket kalkuláltak.

A tanulmány szerint ezért akár 20 évet meghaladó élettartammal is számolhatunk a modern villanyautók esetében, ami egyáltalán nem marad el a hagyományos autók átlagos élettartamától.

Méréseik szerint a 2 éves járművek akkujának állapota 94-99 százalék között, az 5 éves elektromos autóknál pedig 87 százalék és 93 százalék között szór.

Nem mindegy azonban, hogy milyen országban használják a villanyautókat. A Geotab tanulmánya szerint azokban az országokban, ahol az átlaghőmérséklet évente legalább 5 napon keresztül meghaladja a 27 fokot, az autók 4 éves korára 90% alá csökkent az akkumulátor állapota, míg olyan régiókban, ahol évente ötnél kevesebb olyan nap van, amikor az átlaghőmérséklet 27 fok felé növekszik vagy -5 fok alá csökken, 95 százalék felett maradt az SoH (State-of-Health) érték.

Nissan kontra Tesla

Két konkrét típust külön is kiemeltek ezek közül, a 2015-ös gyártású Nissan LEAF és a szintén 2015-ös Tesla Model S adatait összehasonlítva szembeötlő, mennyivel tartósabb a Tesla akkumulátora. A tanulmány szerint a különbség oka az, hogy a Nissanban nincs, a Teslában viszont van akkumulátor hűtés.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×