eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: Unsplash

Sötét jövőképbe illő dolgot szabadalmaztatott az amerikai autógyártó óriás

A Ford több hajmeresztő dolgot szabadalmaztatott korábban, de a mostani már egészen disztópikus: az autó kihallgatná az utasok beszélgetéseit és azok alapján reklámokkal bombázná őket.

A Ford reklámokat akar megjeleníteni az autóik infotainment képernyőin, vagy lejátszani a hangszórókon keresztül, mégpedig az utasok olyan szintű megfigyelésével, amit a CIA is megirigyelne - írja a totalcar.hu.

A lap megjegyzi, az ötlet már önmagában felháborító, hiszen a Ford nem ingyen adja az autókat a reklámokért cserébe, márpedig ha valaki kifizet 10, 20, vagy akár 30 millió forintot egy új járműért, bizonyára nem szeretné, hogy menet közben reklámokkal is bombázzák. Hozzáteszik,

ez csupán a jéghegy csúcsa, ugyanis a gyártó nem csupán véletlenszerű hirdetésekkel traktálná az utasokat, hanem adatokat gyűjtene róluk, megfigyelné a beszélgetéseiket.

Ha például elhangzik az autóba, hogy valaki éhes, akkor a reklámokért felelős rendszer az infotainment rendszeren beállított úti cél alapján helyi éttermek hirdetéseit dobná fel. Mi több, a rendszer arra is figyelne, hogy ne adjon hangalapú reklámokat, amikor beszélgetés folyik az utastérben, mert nem figyelne rá senki, ehelyett megvárná, míg csend lesz.

A lap hozzáteszi, fontos kiemelni, hogy ez a disztópiába illő elképzelés egyelőre még csak szabadalom, és nincs rá garancia, hogy valóban megvalósul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×