eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
hacker stealing data from laptop, close up .
Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Összerezzenhet, ha meglátja, mit tudnak ősztől a windowsos gépek

Adatvédelmi szakemberek figyelmeztettek a képernyőképeket készítő és azokat eltároló első változat problémáira.

A Microsoft a hamarosan piacra kerülő Copilot+ PC-kkel járó újításként, június elején jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját. Mint a hwsw.hu összefoglalta, a program öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres. Ez viszont azt is jelenti, hogy a funkció kereshet a felhasználók múltbeli tevékenységei között, beleértve a fájljaikat, fényképeiket, e-mailjeit és böngészési előzményeit. Ez pedig

elméletben lehetőséget ad arra, hogy az eszköz többi felhasználója, vagy a hozzá fizikai hozzáférést szerző kiberbűnöző megtekintse és exportálja a rögzített képernyőképeket.

Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott a Recall, így végül a Microsoft visszavonta az eszköz elérhetőségét, napokkal azelőtt, hogy szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé tette volna.

Viszont a portál most arról számolt be, hogy a redmondiak októbertől ismét elérhetővé teszik a funkciót egy átdolgozott változatban a Windows Insider programban résztvevők számára. A konkrét változtatásokról egyelőre nem számoltak be. A korábbi ígéretek közt az hangzott el, hogy

  • a képernyőmentéseket tartalmazó adatbázis titkosítást kap és Windows Hello-n keresztüli hitelesítés után lesz csak hozzáférhető és megtekinthető.
  • a funkció alapértelmezetten ki lesz kapcsolva, ellentétben az eredeti elképzeléssel, amikor is alapértelmezett beállításként volt az operációs rendszer része.

Azt az első verzióban is beállíthatták a felhasználók, hogy a Recall-nak milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 25. 07:30
×
×
×
×