eur:
395.3
usd:
368.48
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
napozás szalmakalap nyár napsütés
Nyitókép: Pixabay

Közkeletű tévhiteket cáfolnak a bőrgyógyászok az esztétikai célú napozással kapcsolatban

Új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a bőrrák elleni nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) onkodermatológus szakértői – közölte a szervezet. Megpróbálnak leszámolni a napozással, szoláriumozással és a D-vitamin-ellátottsághoz szükséges napon tartózkodási idővel kapcsolatos tévhitekkel.

Közelményük szerint a bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai ajánlásait összefogó anyagban a szakértők – az Európai Dermatoonkológiai Társaság friss ajánlásaival összhangban – határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának, továbbá a már diagnosztizált esetek adekvát kezelésének, utánkövetésének fontosságát.

Hangsúlyozták:

a korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető; a betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, előrehaladása rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető.

Az MDT május végén induló érzékenyítő kampányának célja, hogy a bőrrák, ezen belül kiemelten a melanoma elleni küzdelem mindhárom pillérére felhívja a figyelmet. A közleményben idézték Baltás Eszter bőrgyógyászt, a társulat vezetőségi tagját, aki elmondta, hogy a komplex stratégiában a megelőzésnek, a korai felismerésnek és az időben elindított kezelésnek egyaránt kulcsszerepe van.

A prevencióban az UV-védelmen van a hangsúly: a korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat; a diagnosztizált betegek kezelésében pedig az időben indított, megfelelő terápiaválasztás, illetve a beteg utánkövetése a legfontosabb.

Wikonkál Norbert bőrgyógyász, MDT-elnök arra hívta fel a figyelmet: időszerű leszámolni az öncélú napozáshoz, barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel és egészségmítoszokkal. A bőr egészsége szempontjából a legegyszerűbb és leghasznosabb bőrgyógyászati tanács, hogy az esztétikai célzatú napozásnak, szoláriumhasználatnak nincs egészséges szintje – emelte ki.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy orvosi szempontból meg kell különböztetni a „napon tartózkodás” és a „napozás” fogalmát. A napon tartózkodás egyértelmű fiziológiai szükségesség, hiszen az UV-sugárzás – a D-vitamin képzésen túlmutatóan is – számos élettani folyamat fontos feltétele. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő.

A 2022-ben, a kilenc hazai orvostársaság együttműködésével frissített ajánlás szerint

Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás szükséges, az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 percben.

Az MDT elnöke szerint a nyári hónapokban a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használata nemcsak nyaralás közben a vízparton fontos, de a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal.

Az ajánlás szerint ezek alkalmazása mindennapi rutinná kell hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket.

Erős UV-sugárzás esetén ugyancsak ajánlott testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot viselni.

Általános ajánlás mindenkinek, hogy a legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 04:24
×
×
×
×