eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Man standing on meadow in mountains and admiring sunset
Nyitókép: BartekSzewczyk/Getty Images

Lilára változott egy tó színe, szinte mesebeli látvány - videó

Meghökkentő látványnak lehetnek tanúi a bajor Alpokban, Füssen közelében található tavacskánál kirándulók.

Az Ostallgäuban található gipszbánya tava szokatlan színe a felszínre jutott baktériumoktól származik. A tó színének megváltoztatásához az úgynevezett lila baktériumoknak meghatározott feltételekre van szükségük: mind a tó kénkoncentrációjának, mind a fény beesési szögének megfelelőnek kell lennie. Ilyen esetben a felszínre kerülnek és elszínezik a vizet. Később visszasüllyednek majd a mélybe, de addig a látogatók nyugodtan élvezhetik a kilátást.

A tóba a színe miatt sem merészkednek be az emberek, de azért sem, mert kénes szaga van. Karl Schindele, a kempteni vízügyi hivatal vezetője elmondta: a tavakban újra és újra előforduló kék-zöld algákkal ellentétben a lila baktériumok nem termelnek méreganyagokat, és nem jelentenek egészségügyi kockázatot sem emberre, sem állatra - írta a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tó lila színének aktuális árnyalata függ a hőmérséklettől, a széltől és a fényhatásokból.

A lila elszíneződés korábban is előfordult, de nem éves rendszerességgel - legutóbb 2020-ban lehetett ilyen színűnek látni a vizet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×