eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Szaharai por a hajnali eső után egy autón Nagykanizsán 2018. április 16-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállított térségünk felé.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szaharai sáros esővel csekkol be a március - időjárás

Még egy pár napig bírjuk ki autómosás nélkül! A hőmérséklet ismerős lesz, de ne öltözzünk túl elegánsan pénteken!

Érkezik Magyarország fölé az általunk is előre jelzett szaharai portömeg, amely mindenhol, ahol csapadék hullik majd, az Időkép szerint saras esőként hullik ránk.

A porfelhőt egy Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon hozta létre, folyamatosan adagolja a szemcsés port a Kárpát-medence területére.

Márpedig pénteken eshet, így érhet mind több por az égtől a földig, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon számolhatunk vele pénteken - szombaton és vasárnap gyakorlatilag nem.

Pénteken egyébként az északi részeken lesz erősen felhős az ég - esni mégis inkább a nyugati végeken fog -, a déli vármegyékben lesz több napsütés. A délkeleti, keleti szelet néhol erős lökések kísérhetik. A hajnali 4-10 fokról 12-17 közé emelkedik délutánra a hőmérő higanyszála, a déli területeken még ennél is melegebb lesz, még árnyékban is.

Hétvége

A folytatásban csökken tehát a csapadékhajlam, gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. Szombat reggelre főleg a Dunántúlon és északkeleten köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, amely napközben fel is oszlik. Délnyugat felől csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, de az északkeleti országrészben maradhatnak borult körzetek. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül. A minimum 2-10, a maximum-hőmérséklet 12-19 fok között alakul. Vasárnap az éjszakai ködfoltok feloszlása után nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. Hajnalban általában 2-8, délután 14-19 fok közötti értékek várhatók.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×