eur:
391.06
usd:
366.32
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Mental health concept.
Nyitókép: Getty Images

Flitterezés, titkolózás: ha nincs harmónia, a karácsony sem menti meg a párkapcsolatokat

Sok pár érzi és pontosan tudja, hogy problémáik vannak, látszatból mégis együtt maradnak az ünnepek kedvéért. Szakértők szerint azonban ez nem más, mint szándékos figyelemelterelés és a problémák szőnyeg alá söprése.

A karácsony meghitt ünnep, amit nem jó magányosan tölteni, ezért ilyenkor sokan elzárkóznak a konfliktusok elöl vagy elnapolják, a szőnyeg alá söprik a problémákat. Rengetegszer előfordul, hogy a szerelmesek vagy a házaspárok emiatt nem szakítanak, válnak – noha már nem működik a kapcsolatuk.

Tina Wilson párkapcsolati szakértő azt elemezte, hogy a párok miért próbálják meg gyakran eltemetni valódi érzéseiket az ünnepi időszak alatt. „Az ünnepi időszakban a párok hajlamosak elzárkózni a nagyobb problémáktól, ezt gyakran a karácsonyi idill fenntartásának érdekében teszik” – idézi Tina Wilsont az Index.

Mint fogalmazott, a harmónia és az összetartozás látszatának mutogatása nem más, mint a problémák flitterrel való elfedése, kiszínezése, amiben nincs semmi őszinteség.

Szerinte mindez szándékos figyelemelterelés, de amint véget érnek az ünnepek, az új évben újra felszínre kerülnek a gondok, és a legtöbb esetben elkerülhetetlenné válik a válás vagy a szakítás kimondása.

Nicole Sodoma válóperes ügyvéd azt nyilatkozta a The New York Postnak, a flitterezés csak arra jó, hogy az érintett párok átvészeljék az ünnepeket minden figyelmeztető jelet félretéve, a válságban lévő kapcsolatok többsége azonban előbb vagy utóbb úgyis zátonyra fut.

A karácsony nemcsak egy szép ünnep, hiszen sokak számára nagy nyomást, komoly terhet vagy stresszt jelenthet, hiszen ilyenkor előfordul, hogy néhány családtag nyomasztó, sarokba szorító, számonkérő megjegyzéseket tesz, az ajándékok utáni rohangálás és az ebből fakadó megfelelési kényszer szintén kellemetlenségeket, bonyodalmakat szülhet. A pénzügyi nyomás a legtöbb család számára hatalmas stresszforrás, így számos kapcsolat tönkremehet a meghitt ünnep ellenére. Ezek a folyamatok, jelenségek katalizátorai lehetnek annak, hogy rövid időn belül barátságok, kapcsolatok, házasságok bomoljanak fel.

Nicole Sodoma azt javasolja, hogy az érintettek kommunikáljanak egymással minél többet, lehetőleg ne legyenek tabutémák,

fontos, hogy a párok beszéljenek az érzéseikről, ne titkolózzanak egymás előtt.

„Ha tisztán és őszintén beszélünk a partnerünkkel az érzéseinkről, az segíthet megalapozni az új évet. Mielőtt azonban megtennénk ezt a lépést, mindenképpen értsük meg a döntésünk következményeit, és ha ezzel benne van egy szakítás a pakliban, vállaljuk fel azt akár az ünnepek alatt is” – tanácsolja az ügyvédnő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×