eur:
393.18
usd:
362.58
bux:
65905.43
2024. február 29. csütörtök Elemér
40 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála a hollandiai Arnhemben 2019. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Klímatörténelmi fordulópont: sokkal előbb jött, átléptük a 2 Celsius-fokos határt

November 17-én és november 18-án az emberi történelem során először több mint 2 Celsius-fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szint fölé.

A hőmérséklet november 17-én 2,07 Celsius-fokkal, november 18-án 2,08 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az iparosodás előtti átlag - áll a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének közleményében.

Az intézmény nevében nyilatkozó vezető kutató, Kovács Erik azt írja, ez az átlépés egy pillanatnyi mért adat; akkor beszélünk tartós átlépésről, ha hosszú éveken keresztül tartósan 2 Celsius-fok felett marad a hőmérséklet globális emelkedése. Mint fogalmaz,

ettől függetlenül rendkívül aggasztó ez a hőmérsékleti kiugrás, mert a legtöbb klímamodell ezt az eseményt csak 2035 utánra jósolta.

Egyre fontosabb, hogy a klímavédelmi és klímapolitikai egyezményekben tett vállalásaikat a részes országok betartsák, de jelenleg nem látunk arra törekvést, hogy a négy nagy kibocsátó ország (Kína, USA, Oroszország és India) érdemben csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. A 2015-ös párizsi klímaegyezményben az országok arra kötelezték magukat, hogy az évszázad végéig maximum 2 Celsius-fokkal engedik emelkedni a globális átlaghőmérsékletet az ipari forradalom előtti szinthez képest. Sőt, törekednek arra, hogy a növekedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

A klímamodellek alapján a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés eredménye, hogy egy szélsőséges időjárási esemény, amely az emberi hatás nélküli klímakörülmények mellett évtizedenként egyszer fordul elő, minden tíz évben 4,1-szer, 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén pedig 5,6-szer fordul elő.

A kutató a közleményben úgy fogalmaz, a súlyosabb következmények elkerüléséhez szükség van az energetikai öld fordulatra: a fosszilis energiahordozók kiváltására megújuló energia termelésével, atomerőművekkel. Mindez ugyanolyan fontos, mint a megfelelő energiatároló-kapacitás kiépítése.

A 2 Celsius-fokos emelkedésnek intő jelnek kell lennie, hogy az adaptációra is nagy hangsúlyt fektessünk.

Kovács Erik a közlemény végén azt tanácsolja, éljünk a lakásszigetelési pályázatok adta lehetőségekkel, ültessünk fákat, melyek árnyékot adnak. Hozzáteszi, kiemelt fontosságú országos szinten az öntözött mezőgazdasági területek növelése, de szerinte bizonyos esetekben a mezőgazdaság, növénytermesztés újragondolásán is érdemes elgondolkodni, szárazságtűrő fajokat és fajtákat meghonosítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 29. 05:00
×
×
×
×