eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Margot Robbie ausztrál színésznő és Ryan Gosling kanadai színész a Barbie című film bemutatóján Londonban 2023. július 12-én. Az első élőszereplős Barbie-filmet az amerikai Greta Gerwig rendezte.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Scott Garfitt

A szakértő szerint ne akarjunk mindenáron Barbie vagy Ken lenni

Manapság sokan felugranak a Barbie-vonatra, ami akár káros következményekkel is járhat.

Az utóbbi hetekben rengetegen élnek Barbie-lázban, és vagy így vagy úgy, de általában jó értelemben. A mozikban jelenleg is futó filmet kísérő őrület nem véletlen, ugyanis többet költöttek a marketingjére, mint amibe a forgatás került.

A Barbie film esetében is felbukkantak azonban olyan oldalak, mint például a barbieselfie.ai és a BaiRBIE.me, amelyekkel jobb egy kicsit óvatosnak lenni. Az alkalmazásokkal Barbie-t vagy Kent csinálhatunk magunkból, majd ezt azonnal tölthetjük is fel a közösségi oldalakra – írja közleményében a BeSocial.

Ám ezen oldalak háttere egyáltalán nem világos, és nem csak a képünket, de más adatainkat is elkérik, ami kifejezetten veszélyes lehet, ha adathalászok kezébe kerülnek, olvasható a figyelmeztetésben. Például a barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak az alkalmazásnak olyan adatokhoz, mint például a telefon kamerája, fizetési előzmények, GPS helyelőzmények, regisztrációs adatok, vagy a telefon pontos technikai paraméterei.

A BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis a BeSocial szerint egyáltalán nem világos, hogy mi lesz az adatainkkal, arról nem is beszélve, hogy már az urlben sem megfelelően használják a Barbie nevet, valamint a láblécben is jelzik, hogy "ezt az oldalt nem a Barbie, a Mattel vagy a velük kapcsolatban álló személyek hozták létre vagy hagyták jóvá".

"Nem állítjuk, hogy biztosan rossz kezekbe kerülnek ezekkel az oldalakkal az adataink, de mindkét oldal rendkívül gyanús, már csak azért is, mert miért akar egy alapvetően selfie app turkálni például a fizetési előzményeinkben? Ez még akkor is visszás, ha az üzemeltetője történetesen a Warner" – írják.

Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, a BeSocial alapítója azt tanácsolja, ha lehet kerüljük ezek használatát, vagy kételkedjünk abban, hogy ártatlanul csak a mi szórakoztatásunkra hozták létre az alkalmazást. Ha pedig mindenáron Barbie-k vagy Kenek akarunk lenni, akkor arra használjunk egy olyan telefont, amit csak emiatt indítottunk el, aztán pedig töröljünk is mindent róla - tanácsolta.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×