eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Margot Robbie ausztrál színésznő és Ryan Gosling kanadai színész a Barbie című film bemutatóján Londonban 2023. július 12-én. Az első élőszereplős Barbie-filmet az amerikai Greta Gerwig rendezte.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Scott Garfitt

A szakértő szerint ne akarjunk mindenáron Barbie vagy Ken lenni

Manapság sokan felugranak a Barbie-vonatra, ami akár káros következményekkel is járhat.

Az utóbbi hetekben rengetegen élnek Barbie-lázban, és vagy így vagy úgy, de általában jó értelemben. A mozikban jelenleg is futó filmet kísérő őrület nem véletlen, ugyanis többet költöttek a marketingjére, mint amibe a forgatás került.

A Barbie film esetében is felbukkantak azonban olyan oldalak, mint például a barbieselfie.ai és a BaiRBIE.me, amelyekkel jobb egy kicsit óvatosnak lenni. Az alkalmazásokkal Barbie-t vagy Kent csinálhatunk magunkból, majd ezt azonnal tölthetjük is fel a közösségi oldalakra – írja közleményében a BeSocial.

Ám ezen oldalak háttere egyáltalán nem világos, és nem csak a képünket, de más adatainkat is elkérik, ami kifejezetten veszélyes lehet, ha adathalászok kezébe kerülnek, olvasható a figyelmeztetésben. Például a barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak az alkalmazásnak olyan adatokhoz, mint például a telefon kamerája, fizetési előzmények, GPS helyelőzmények, regisztrációs adatok, vagy a telefon pontos technikai paraméterei.

A BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis a BeSocial szerint egyáltalán nem világos, hogy mi lesz az adatainkkal, arról nem is beszélve, hogy már az urlben sem megfelelően használják a Barbie nevet, valamint a láblécben is jelzik, hogy "ezt az oldalt nem a Barbie, a Mattel vagy a velük kapcsolatban álló személyek hozták létre vagy hagyták jóvá".

"Nem állítjuk, hogy biztosan rossz kezekbe kerülnek ezekkel az oldalakkal az adataink, de mindkét oldal rendkívül gyanús, már csak azért is, mert miért akar egy alapvetően selfie app turkálni például a fizetési előzményeinkben? Ez még akkor is visszás, ha az üzemeltetője történetesen a Warner" – írják.

Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, a BeSocial alapítója azt tanácsolja, ha lehet kerüljük ezek használatát, vagy kételkedjünk abban, hogy ártatlanul csak a mi szórakoztatásunkra hozták létre az alkalmazást. Ha pedig mindenáron Barbie-k vagy Kenek akarunk lenni, akkor arra használjunk egy olyan telefont, amit csak emiatt indítottunk el, aztán pedig töröljünk is mindent róla - tanácsolta.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×