eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin
fotó: csodalatosbalaton.hu
Nyitókép: csodalatosbalaton.hu

Híd a Balatonra: van, aki viccel vele, de születtek ilyen tervek

Már 1912 augusztusában komolyan gondolkodtak azon, hogy hidat építenek a Balatonon Tihany és Szántód között. Az ötlet egy évig élt, mert 1913-ban már arról szóltak a cikkek, hogy a látvány miatt ez nem volna jó ötlet.

„A kormány azt tervezi, hogy Tihany és Szántód között hidat létesítsen a Balatonon. A híd költsége hat millió korona volna” – idéz egy korabeli újságcikket a likebalaton.hu.

Az ötlet tehát, hogy Tihany és Szántód között hidat építsenek, nem a 20. század második felében született meg először, hanem erre az időszakra, azaz a 20. század elejére tehető. Ekkor még nem indult el a rendszeres révközlekedés a két part között. A tervet hamarosan el is vetették, az 1913-as cikkek már arról szóltak, hogy – a nagy költségek mellett – a látványt, a természetet is nagyban károsítaná egy ilyen híd kivitelezése, ezért a komp elindítását javasolták egy miniszteri leiratban.

Hasonló terv az 1960-as években újra felmerült, sőt egy meredekebb elképzelés is napvilágot látott. 1972-ben a Magyar Nemzet arról írt, hogy

"a legkézenfekvőbb megoldásnak ígérkezik egy víz alatti betonalagút építése Tihany és Szántód között.

A hídépítésnél talán csak az alagútépítés gondolata tűnhetett még elrugaszkodottabbnak, az ötletet egyébiránt a korszak metróalagút fúrásai adták – olvasható a likebalaton.hu összeállításában, amely további négy, egészen elképesztő elképzelésről is beszámol.

Terveztek olimpiai falut (Tihanyban), a tó csatornává csapolását, amerikai jellegű üdülővárost, ahogy francia kaszinóvárost is. Az ötletek elhaltak, így a Balatont továbbra is meg lehet védeni a környezetkárosító ötletektől. Mondjuk a tó lecsapolásának az ötlete legalább annyiszor előkerült már, mint a hídépítés. Először 1776-ban értekeztek erről.

A komp

A rómaiak idejében azonban már létezett egy mai szemmel kezdetleges komp, ami egy nagyobb vitorlás hajó volt. Az átkelőhely eleinte nem is volt fontos, mivel Tihany az ingadozó vízszint miatt gyakran szigetté vált. A római mérnökök létrehoztak a mai Siófok környékén egy olyan csatornarendszert, amely a Balaton vizét képes volt levezetni a Dunába. Ezzel biztosítani tudták az egyenletes vízállást, így Tihany nem volt többé sziget, az északi hadi út pedig mindig használhatóvá vált.

1927-ben építették meg az első kompot. Ez egy 110 lóerős motoros hajó volt, amely kb. 8 személyautó egy időben való átszállítására volt képes. A világháború nem volt kegyes hozzá: 1944-ben a visszavonuló német katonák felrobbantották és elsüllyesztették, csupán 1946-ban sikerült kiemelni és ismét helyreállítani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, új kompokat szereztek be a Balaton számára, de azok egyelőre nem tudnak behajózni a Sió alacsony vízállása miatt.

Címlapfotónk a csodalatosbalaton.hu április 1-ei, vicces cikkének illusztrációja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×