Ausztrál tudósok által elvégzett kutatás alapján napi két-három csésze kávé elfogyasztása komoly segítséget jelenthet a szervezetnek: az ital képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és a korai halálozás kockázatát – írja az Interesting Engineering oldala alapján a hvg.hu.
A tudósok szerint
a kávé által nyújtott előnyök elsősorban a kávébabban található vegyi anyagoknak, nem pedig a koffeinnek köszönhető.
A kutatást 450 ezer önkéntes egészségi állapotának nyomon követésével végezték, az Egyesült Királyság biobankjának adatait felhasználva. Információkat gyűjtöttek az alanyok táplálkozási szokásairól és a kávéfogyasztásról. A kutatók 12 éven át rögzítették az adatokat; az alanyok negyven éven felüliek voltak, és egyiküknek sem volt dokumentált szív- és érrendszeri betegsége.
A halálozás kockázatának legnagyobb mértékű csökkenését azoknál figyelték meg, akik naponta két-három csésze koffeinmentes, őrölt vagy instant kávét fogyasztottak. Azoknál pedig, akik napi egy-öt csésze őrölt és instant kávét ittak, a legkisebb a kockázata a szívritmuszavar, vagyis a rendellenes szívverés kialakulásának. A koffeinmentes kávé itt nem mutatott védőhatást.
A tanulmányt a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban tették közzé.