eur:
379.97
usd:
352.36
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Érdeklődő kávét kóstol az amerikai Starbucks kávéházlánc kávézójában a budapesti Király utcában a megnyitó napján, 2018. december 4-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Meglepő hatása lehet napi több csésze kávénak

Még a koffeinmentes és az instant változat is képes jót tenni a szervezetnek.

Ausztrál tudósok által elvégzett kutatás alapján napi két-három csésze kávé elfogyasztása komoly segítséget jelenthet a szervezetnek: az ital képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és a korai halálozás kockázatát – írja az Interesting Engineering oldala alapján a hvg.hu.

A tudósok szerint

a kávé által nyújtott előnyök elsősorban a kávébabban található vegyi anyagoknak, nem pedig a koffeinnek köszönhető.

A kutatást 450 ezer önkéntes egészségi állapotának nyomon követésével végezték, az Egyesült Királyság biobankjának adatait felhasználva. Információkat gyűjtöttek az alanyok táplálkozási szokásairól és a kávéfogyasztásról. A kutatók 12 éven át rögzítették az adatokat; az alanyok negyven éven felüliek voltak, és egyiküknek sem volt dokumentált szív- és érrendszeri betegsége.

A halálozás kockázatának legnagyobb mértékű csökkenését azoknál figyelték meg, akik naponta két-három csésze koffeinmentes, őrölt vagy instant kávét fogyasztottak. Azoknál pedig, akik napi egy-öt csésze őrölt és instant kávét ittak, a legkisebb a kockázata a szívritmuszavar, vagyis a rendellenes szívverés kialakulásának. A koffeinmentes kávé itt nem mutatott védőhatást.

A tanulmányt a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban tették közzé.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×