eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexels.com

Egy dal is kapaszkodó lehet az öngyilkosság megelőzésében

A közösségi oldalakon megjelenő, a lelki segítségnyújtás fontosságára felhívó tartalmaknak is szerepük lehet az öngyilkosságra készülők megmentésében. Sőt, akár egy dalnak is. Az Egyesült Államokban 2017-ben jelent meg egy rapszám, ami jelentős eredményt ért el az amerikai lelki segélyvonal népszerűsítésében.

Több száz öngyilkosságot akadályozhatott meg a 1-800-273-8255 című slágerével Logic amerikai rapper egy új tanulmány szerint. A dal hetekig az amerikai slágerlista legjobb tíz slágere között szerepelt. A szerzemény 2017. áprilisi megjelenése utáni 28 napban csaknem tíz százalékkal nőtt a segélyvonal Google-kereséseinek száma.

Van der Wijk Ibolya pszichiáter szakorvosjelölt szerint egyértelműen kapaszkodót jelenthetnek az ilyen és hasonló dalok, vagy a közösségi oldalakon megjelenő, a lelki segítségnyújtás fontosságára felhívó tartalmak. Emlékeztetett, Magyarországon is vannak olyan oldalak, amelyek Instagramon és Facebookon ismeretterjesztő tartalmakat, illetve segélyvonalakat tesznek közzé, ami a jelek szerint eljut az azokhoz, akiknek egyébként nincs feltétlenül tudásuk arról, hogy amúgy lehet segítséget kérni.

A szakember szerint nehezen átérezhető, hogy mi játszódik le egy öngyilkosságra készülő ember fejében.

Azt nem érzik egy adott pillanatban, hogy valaha is jobban fogják magukat érezni,

amire nem lehet azt mondani, hogy „majd jobb lesz”, mert egyszerűen nem érzik így, ami hatalmas kétségbeesést okoz számukra – magyarázta a pszichológus.

Van der Wijk Ibolya szerint egy öngyilkossági szándékot mutató beteg meggyőzése rendkívül nehéz feladat. Meg lehet kérni, hogy tartson ki, megerősítve benne, hogy hiszünk benne, illetve megállapodásokat is lehet vele kötni – mondta a pszichológus. Hozzátette: krízisintervenciókban gyakorta megesik, hogy úgymond „szerződést” kötnek az érintettekkel, hogy például ha öngyilkos gondolataik támadnak, hívjanak fel szakembert, keressenek segítséget, akár egy barátnál. A felajánlott megállapodás tehát egyfajta keretet biztosít, mely során tisztázásra kerül, hogy mik a lehetőségeik, másrészt az, hogy ne a tettet vigyék véghez, és akkor idővel általában a helyzet rendeződik, csak egy nagyon nehéz időszakot kell tudniuk átvészelni – fogalmazott Van der Wijk Ibolya.

Magyarországon 2020-ban 1706 ember követett el befejezett öngyilkosságot, egy évvel korábban 1550. Az országos öngyilkossági ráta ezzel a csaknem 10 százalékos ugrással a 2016-os szintre esett vissza. A növekedés mértéke azonban drasztikus, ilyen hirtelen emelkedés az éves adatokban a magyar öngyilkossági ráták mélypontja előtt, az 1980-as évek első éveiben volt utoljára.

Ha segítségre van szüksége

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as, vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×