eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Fontos intelmeket kapnak a magyar autósok

Kőrös András vezetéstechnikai oktató érdeklődésünkre elmondta, a sofőröknek fejben kell váltaniuk a hideg idő beköszöntével.

Teljesen máshogy kell vezetni ősszel, mint nyáron, és erre egyszerűen át kell állni a vezetéstechnikai szakértő szerint, aki azt is elmondta, felkészültséggel sok balesetveszélyes szituáció megelőzhető.

"A fényviszonyok miatt már kezdjük érezni a szép, nappali világosság és a jó látási viszonyok hiányát;

a fényviszonyok változása pszichésen is a leginkább ható tényező,

az észlelés, az azonosítás fázisai megnehezülnek, a reakcióidő megnő" - ecsetelte Kőrös András vezetéstechnikai oktató, a Groupama tanpálya vezető instruktora.

Sok kisebb tényező lehet még, amelyek összeadódva figyelem nélkül bajt okozhatnak, legyen az egy fronthatás, egy eső miatt elmaszatolódott szélvédő, a vizes levelek vagy az éjszakai fagyok miatti halmazállapot-változások az úttesten.

Foltokban jöhet a baj

"Pár száz méterrel korábban még nincs gond, utána sincs gond, de akkor és ott hirtelen okozhat meglepetést egy-egy fagyzugos rész, már olyankor is, amikor még a téli gumik sincsenek fent az autókon" – mutatott rá Kőrös András.

A szakember kér minden egyes autóst, hogy bizonyosodjon meg arról, gumija közlekedésre alkalmas állapotban van-e még. A száraz, nyári, meleg időben ugyanis még a korosabb, kopottabb abroncsoknak is jó tapadást biztosít az aszfalt, akkor még nem biztos, hogy észreveszi a sofőr, hogy le kell cserélni a gumit. Az a legrosszabb, ha ellenőrzés híján ősszel, a kevésbé tapadós aszfalton egy baleset során derül csak ki, hogy új gumikra lett volna szükség.

A vezetéshez szükséges információk 90 százaléka márpedig vizuális.

"Elég egy szürke kabátos gyalogos szürke időben, elmaszatolódott szélvédőn keresztül, máris ott van az óriási nagy baj, ami egy tiszta szélvédővel elkerülhető lenne" – fogalmazott Kőrös András, utalva az ablaktörlőgumik épségének fontosságára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×