INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

koronavírus

maszk

játék

merkely béla

Mosható védőmaszkok száradnak egy lakás ablakában a Párizs közelében fekvő Lilas-ban 2020. április 27-én, a koronavírus-járvány idején.

Továbbra is fontos a maszkviselés - most még nyereményt is érhet

Infostart

Programot indítottak a maszk használatának népszerűsítésére. Merkely Béla SE-rektor hangsúlyozta: mindig viseljünk maszkot, ha olyan zárt térbe lépünk, ahol mások is vannak. Azt is elárulta, milyen maszk hatékony a hétköznapokra a lakosságnak

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésének megállításában mindenkinek meghatározó szerepe van, felelős magatartással, odafigyeléssel, a korlátozó intézkedések és a higiénés szabályok betartásával mindannyian tehetünk a pandémia megfékezéséért. Ennek egyik eszköze a maszk viselése, amely egy olyan megelőző intézkedés, ami korlátozhatja e betegség terjedését is. Jelenleg a tömegközlekedés járatain és a zárt üzletekben kötelező a használata, de saját magunk és mások védelme érdekében

a szabadban is ajánlott, főleg ott, ahol nagyobb tömegek fordulhatnak elő.

Az arc eltakarása mellett természetesen továbbra is fontos a fizikai távolságtartás és a megfelelő kézhigiéné.

A maszkviselés népszerűsítésére egy játék indult (részletek lejjebb), illetve Dr. Merkely Béla, a Semmelweiss Egytem rektora, egyetemi tanár és Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára részvételével egy videó is készült.

"A maszk használatot elő kell írni minden olyan esetben, amikor zárt térbe lépünk és ott emberek vannak" – hangsúlyozta Merkely Béla, hozzátéve: a szabadban ha nagy távolságok vannak és nincsenek körülöttünk csoportosuló emberek, akkor "el tud tekinteni" a maszkviseléstől.

A hétköznapokra két-háromrétegű textilmaszk viselését ajánlja a lakosságnak, ez legalább olyan jó, mintha sebészeti maszkot hordanának.

„Ha már többet találkozunk emberekkel, mint az elmúlt egy hónapban, akkor ezt kompenzáljuk maszk hordással. Ezzel lecsökkentjük a vírus reprodukciós arányát olyan szintre, amivel nem fog nőni a betegek száma jelentős mértékben, így van rá esély, hogy a nyarat békében töltsük. […] Azt még nem tudni, ősszel mi lesz, de aki időt nyer, az életet nyer! Egyrészt sokkal többet fogunk tudni a vírusról, lehet, hogy lesz oltóanyagunk, vakcinánk, gyógyszerünk. Az is lehet, hogy a vírus leszokik az emberről és eltűnik, volt már rá példa, de

hibát követünk el, ha lebecsüljük a vírus veszélyeit.”

Rácz Zsófia elmondta: a maszkviselés a kreativitásnak is teret adott, sokmindenből készíthető már orrot-szájat védő maszk. Ezekről készült fotókat várnak a játékban is, még pár órán át.

„Az ember mimikája, arckifejezése része a személyiségének. Így vicces, hogy egy csoportnyi maszk ül egymással szemben és beszélgetnek, de legalább szem előtt tudjuk tartani, hogy valóban van mire odafigyelnünk, egymásra oda kell figyelnünk.”

Azért, hogy növelje a maszkviselési fegyelmet, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Családbarát Magyarországgal és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületével közösen kampányt indított, melyben várják a fényképeket kreatív, egyedi, vagy akár vicces házilag készült maszkokról és a legjobb megoldásokat díjazzák is, a főnyeremény egy családi hétvége.

A játék 2020. június 5. 15 óráig tart - tudnivalók itt.

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018