eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Szeged, 2020. március 29.A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett közösségi szabályok szerint a hívek arcképei előtt tart misét Benyik György katolikus plébános a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánián 2020. március 29-én. A hívek a misét az interneten tekinthetik meg.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Így költöznek most át az internetre az egyházak

Google Mapsen követhető körmenet, távolságtartó gyónás, autós misék - szerteágazó eszközökhöz nyúltak a katolikusok.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások szokatlan megoldásokra késztetik az egyházakat, amelyek a hitélet gyakorlását alapvetően misék, istentiszteletek online közvetítésével segítik, de a hívekkel való kapcsolattartásra és a lelki gondozásra más, formabontó megoldások is születtek.

A különböző felekezetek papjai, lelkészei a templomok bezárása és a gyülekezeti együttlétek lehetetlenné válása után

gyorsan megtanulták hivatásukhoz használni az online teret.

Monostori László esperes az MTI-nek elmondta: a jegyesoktatást több plébánián, így náluk, az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánián is videokonferencia formájában tartják meg. A lelki beszélgetéseket az idősebbekkel telefonon, a fiatalabbakkal skype-on bonyolítják le.

A templomkertben, egymástól biztonságos távolságot tartva várakozva még gyónásra is van lehetőségük a híveknek.

Tóth János Csaba, az Esztergom-budapesti főegyházmegye sajtóreferense felidézte: húsvétkor több plébánia területén - Ürömön, Pestszentlőrincen, Angyalföldön és Kelenvölgyön is - körbevitték az Oltáriszentséget, amelyet a hívek az erkélyen, a kapuban vártak.

A pestszentlőrinci "körmenet" útvonalát a hívek a Google Mapsen is követhették a valós idejű helyzetmegosztó segítségével,

így pontosan tudhatták, mikor érkezik a házuk elé a "feltámadt Krisztus".

Huszti Zoltán, a budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja a járvány miatti online térbe költözést ismeretterjesztésre és missziós célokra is használja. A templom belsejét, a liturgikus színeket, a tömjénezést vagy épp a harangozás mikéntjét és funkcióit bemutató rövid

TikTok-videói

elsősorban olyanoknak készültek, akik nem jártasak a katolikus vallásban. A fiatal paptól kérni is lehet egy-egy téma feldolgozását, így készült a gyónás menetét bemutató videója.

A biztonságos, de mégis személyes vasárnapi együttlétre is többen találtak megoldást. Elsőként a Fejér megyei Előszállás plébánosa számolt be arról a Kossuth rádióban, hogy a templom kertjében

autósmiséket tartanak

a helyi közösségnek, amelynek sajátos szabályrendszere van. Az autók ablakait csak egy oldalon lehet lehúzni, az áldozást lélekben végzik, a megszokott csengők helyett pedig az autókürtök szólnak.

Vasárnap a Zala megyei Tófejen búzaszenteléssel egybekötött autós szentmisét tartanak, a rendezvényen csak zárt utasterű járművekkel lehet részt venni és az autókban csak családtagok ülhetnek, akik a jobb oldalon résnyire leengedett ablakon keresztül hallgathatják a misét, de ki nem szállhatnak a járművekből.

A békéscsabai jaminai Jézus Szíve római katolikus templomnál szintén autós szentmisét tartanak most vasárnap 9 és 18 órakor. A bejáratnál helyezik el az oltárt.

Protestánsok

Budapesten az őrmezői P+R parkoló lett református istentisztelet helyszíne múlt vasárnap. A Budai Református Egyházközség szabadtéri istentiszteletét szintén P+R elnevezéssel, de annak más értelmet adva, Pray and Rejoice! (magyarul Imádkozz és örvendj!) címmel hirdették meg és a következő vasárnap is megtartják - olvasható a református.hu oldalon, illetve a közösség honlapján.

A református kommunikációs szolgálat tájékoztatása szerint sok lelkipásztor tart videokonferencia formájában "interaktív bibliaórát" vagy konfirmációi felkészítőt, több egyházközségben online szobákat hoztak létre, ahol a hívek beszélgetnek, közösen olvassák a bibliát.

Az online igehirdetést nem mindennapi formában valósítja meg a felvidéki, Jánosi Református Egyházközség lelkipásztora. Szarvas László az éppen soron következő bibliai részletet nemcsak felolvassa, hanem meg is jeleníti, a biztonsági előírások betartásával és a technika segítségével egymaga alakítva minden bibliai szereplőt.

Lázár Zsolt, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség vezetője a TikTok videómegosztó portálon még a kijárási tilalom elrendelésekor osztott meg rádióban hallható kedvelt zenére az otthonmaradást népszerűsítő videót, később az idei konfirmációról számolt be hasonlóképp. Szintén ő volt, aki Britney Spears egyik legismertebb számával mutatta be, milyen rossz a lelkészeknek üres templomokban tartaniuk az istentiszteleteket.

A kaposvári lelkész házaspár, Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka a húsvét előtti időszakban a közösség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető kihívás formájában sarkallták a híveket mindennapi bibliaolvasásra. Az új, jelenleg is folyamatos kihívás pünkösdig tart, a közösség tagjai és a hozzájuk csatlakozók ezúttal János apostol leveleit tanulmányozzák közösen - olvasható az evangélikus.hu oldalon, ahol külön rovat foglalkozik a járvánnyal és a sajátos helyzetben született lelkészi megoldásokkal.

A honlapon arról is tájékoztatnak, hogy szombat délután online disputát tart Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly tiszántúli református püspök, valamint Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus püspök arról, hogy csak Isten mentheti-e meg a Földet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×