INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

szentmise

vallás

katolikus

koronavírus

Szeged, 2020. március 29.A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett közösségi szabályok szerint a hívek arcképei előtt tart misét Benyik György katolikus plébános a Szeged-Tarjánvárosi Szent Gellért Plébánián 2020. március 29-én. A hívek a misét az interneten tekinthetik meg.

Így költöznek most át az internetre az egyházak

Infostart / MTI

Google Mapsen követhető körmenet, távolságtartó gyónás, autós misék - szerteágazó eszközökhöz nyúltak a katolikusok.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások szokatlan megoldásokra késztetik az egyházakat, amelyek a hitélet gyakorlását alapvetően misék, istentiszteletek online közvetítésével segítik, de a hívekkel való kapcsolattartásra és a lelki gondozásra más, formabontó megoldások is születtek.

A különböző felekezetek papjai, lelkészei a templomok bezárása és a gyülekezeti együttlétek lehetetlenné válása után

gyorsan megtanulták hivatásukhoz használni az online teret.

Monostori László esperes az MTI-nek elmondta: a jegyesoktatást több plébánián, így náluk, az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánián is videokonferencia formájában tartják meg. A lelki beszélgetéseket az idősebbekkel telefonon, a fiatalabbakkal skype-on bonyolítják le.

A templomkertben, egymástól biztonságos távolságot tartva várakozva még gyónásra is van lehetőségük a híveknek.

Tóth János Csaba, az Esztergom-budapesti főegyházmegye sajtóreferense felidézte: húsvétkor több plébánia területén - Ürömön, Pestszentlőrincen, Angyalföldön és Kelenvölgyön is - körbevitték az Oltáriszentséget, amelyet a hívek az erkélyen, a kapuban vártak.

A pestszentlőrinci "körmenet" útvonalát a hívek a Google Mapsen is követhették a valós idejű helyzetmegosztó segítségével,

így pontosan tudhatták, mikor érkezik a házuk elé a "feltámadt Krisztus".

Huszti Zoltán, a budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja a járvány miatti online térbe költözést ismeretterjesztésre és missziós célokra is használja. A templom belsejét, a liturgikus színeket, a tömjénezést vagy épp a harangozás mikéntjét és funkcióit bemutató rövid

TikTok-videói

elsősorban olyanoknak készültek, akik nem jártasak a katolikus vallásban. A fiatal paptól kérni is lehet egy-egy téma feldolgozását, így készült a gyónás menetét bemutató videója.

A biztonságos, de mégis személyes vasárnapi együttlétre is többen találtak megoldást. Elsőként a Fejér megyei Előszállás plébánosa számolt be arról a Kossuth rádióban, hogy a templom kertjében

autósmiséket tartanak

a helyi közösségnek, amelynek sajátos szabályrendszere van. Az autók ablakait csak egy oldalon lehet lehúzni, az áldozást lélekben végzik, a megszokott csengők helyett pedig az autókürtök szólnak.

Vasárnap a Zala megyei Tófejen búzaszenteléssel egybekötött autós szentmisét tartanak, a rendezvényen csak zárt utasterű járművekkel lehet részt venni és az autókban csak családtagok ülhetnek, akik a jobb oldalon résnyire leengedett ablakon keresztül hallgathatják a misét, de ki nem szállhatnak a járművekből.

A békéscsabai jaminai Jézus Szíve római katolikus templomnál szintén autós szentmisét tartanak most vasárnap 9 és 18 órakor. A bejáratnál helyezik el az oltárt.

Protestánsok

Budapesten az őrmezői P+R parkoló lett református istentisztelet helyszíne múlt vasárnap. A Budai Református Egyházközség szabadtéri istentiszteletét szintén P+R elnevezéssel, de annak más értelmet adva, Pray and Rejoice! (magyarul Imádkozz és örvendj!) címmel hirdették meg és a következő vasárnap is megtartják - olvasható a református.hu oldalon, illetve a közösség honlapján.

A református kommunikációs szolgálat tájékoztatása szerint sok lelkipásztor tart videokonferencia formájában "interaktív bibliaórát" vagy konfirmációi felkészítőt, több egyházközségben online szobákat hoztak létre, ahol a hívek beszélgetnek, közösen olvassák a bibliát.

Az online igehirdetést nem mindennapi formában valósítja meg a felvidéki, Jánosi Református Egyházközség lelkipásztora. Szarvas László az éppen soron következő bibliai részletet nemcsak felolvassa, hanem meg is jeleníti, a biztonsági előírások betartásával és a technika segítségével egymaga alakítva minden bibliai szereplőt.

Lázár Zsolt, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség vezetője a TikTok videómegosztó portálon még a kijárási tilalom elrendelésekor osztott meg rádióban hallható kedvelt zenére az otthonmaradást népszerűsítő videót, később az idei konfirmációról számolt be hasonlóképp. Szintén ő volt, aki Britney Spears egyik legismertebb számával mutatta be, milyen rossz a lelkészeknek üres templomokban tartaniuk az istentiszteleteket.

A kaposvári lelkész házaspár, Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka a húsvét előtti időszakban a közösség Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető kihívás formájában sarkallták a híveket mindennapi bibliaolvasásra. Az új, jelenleg is folyamatos kihívás pünkösdig tart, a közösség tagjai és a hozzájuk csatlakozók ezúttal János apostol leveleit tanulmányozzák közösen - olvasható az evangélikus.hu oldalon, ahol külön rovat foglalkozik a járvánnyal és a sajátos helyzetben született lelkészi megoldásokkal.

A honlapon arról is tájékoztatnak, hogy szombat délután online disputát tart Fabiny Tamás evangélikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly tiszántúli református püspök, valamint Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus püspök arról, hogy csak Isten mentheti-e meg a Földet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018