eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Hiába az igyekezet, egy rossz mozdulattal mindent elronthatunk

Napi rutin, mégsem csinálja mindenki jól sem a kézmosást, sem a kézszárítást - derült ki egy kórházi tanulmányból.

A fertőző betegségek 80 százaléka érintéssel terjed, nem csoda, hogy a helyes kézmosás jócskán csökkenti az influenza és más fertőző betegségek gyakoriságát. Egy közelmúltban elvégzett kórházi tanulmány szerint nem csupán a kézmosás, hanem a szárítás módja is kulcsfontosságú lehet.

A Leeds-i Egyetem és a Leeds Oktató Kórház munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy még a szappannal és a fertőtlenítőszerrel történő kézmosást követően is van esély arra, hogy beszennyezzük a bőrünket a kézszárításnál. Megfigyeléseik szerint

ott, ahol csak papír kéztörlőt használnak, lényegesen kevesebb bakteriális szennyezés, mint a meleg levegős kézszárítóval felszerelt mosdókban.

Az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Franciaországban valós élethelyzetekben végzett vizsgálatok megmutatták, hogy a mikroorganizmusok szóródása 25-ször nagyobb a levegővel működő kézszárítókkal, mint az egyszerű papír kéztörlők használatával. Vagyis

a forró levegővel működő szárítók tehát nagyobb eséllyel juttatnak baktériumokat a levegőbe és a testünkre.

Különösen az egészségügyben és a vendéglátóipari szektorban dolgozóknak nem ajánlott ez a kézszárítási módszer.

Ahhoz, hogy a megfelelő eredményt érjük el a kézmosásnál, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Használjunk semleges szappant, ami nem öli meg a hasznos baktériumokat, melyek a bőrünkön élnek.
  • Kerüljük a forrólevegős szárítást, használjunk papír kéztörlőt.
  • A nyilvános mosdókban ugyanazzal a papírkendővel zárjuk el a csapot és nyissuk ki az ajtót, majd dobjuk a szemetesbe a papírtörlőt, így nem szennyezzük be újra a kezünket - írja az eteltcsakokosan.hu portál.
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×