INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

városháza

elismerés

bölcs vár

Újabb elismerést söpört be a felújított Bölcs Vár

Újabb elismerést söpört be a felújított Bölcs Vár

Infostart

A régi budai városháza gyönyörűen felújított épülete Pro Architectura díjat kapott, majd elnyerte a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara pályázatának fődíját.

A Budapest Építészeti Nívódíjra olyan alkotások, épületek pályázhattak, amelyek Budapest közigazgatási területén találhatók, és a főváros építészeti arculatát vagy egy adott városrész, kerület megjelenését, kihasználtságát és annak miliőjét hivatottak javítani.

bolcsvar.hu
bolcsvar.hu

Az egykori budai városháza komplett műemléki felújításának, udvarai lefedésének és tetőtér-beépítésének engedélyezési és kiviteli terveit 2015-ben készítette el a vezető tervező Szabó Levente építész és csapata, a generálkivitelező Hetedik Műterem Kft. A páratlan történeti értékű épület megújításának célja kettős volt: egyrészt az alapvetően barokk, de jelentős középkori reneszánsz részeket is tartalmazó, számtalan építési perióduson átesett, és azok izgalmas szerkezeti és térbeli lenyomatait őrző épület teljes rekonstrukciója, másrészt a mai igényekhez méltó revitalizációja, vagyis egy új, ízig-vérig XXI. századi környezet megteremtése, az értékteremtés és az értékmegőrzés szellemében.

November 15-én a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány Pro Architectura díjban részesült, amelyet a Bölcs Vár tavaly átadott, felújított épületéért ítéltek oda. Méltó elismerése ez egy olyan történelmi múltú helyszínnek, amely túlélt több ostromot, tűzvészt és 800 éves múltjával mindig is a Várnegyed egyik központi színtere volt. Az egykori budai városháza műemlékké nyilvánított épülete a gondos és szakértő felújítás óta számos, rangos kulturális eseménynek, szakmai konferenciának, egyedi kiállításnak, izgalmas könyvbemutatónak és kreatív kézműves műhelynek adott otthont - írták a bolcsvar.hu oldalon.

bolcsvar.hu
bolcsvar.hu

A Pallas Athéné Alapítvány és a tervezéssel megbízott Hetedik Műterem Kft. közös célja volt, hogy az épület historikus múltja és a modern jelenkor egyszerre jelenjen meg a kialakított belső terekben, az épület homlokzatában és külső arculatában is. Szabó Levente vezető építész, tervező elmondta, a rekonstrukció során még nem sejtette, hogy ezt az „igyekezetüket” ilyen nívós elismeréssel díjazzák majd.

A szakmai bizottság döntése alapján a díjat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a sikeres pályázóknak, így a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványnak is. Az Alapítvány a díjazást jótékony célra ajánlja fel.

Nyitókép: bolcsvar.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018