eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A balatoni évadnyitó vitorlásverseny Balatonfürednél 2019. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Meglepődött a balatoni település, mennyit hozott a konyhára két strand

A gyenesdiási Diási Játékstrand és a Gyenesi Lidóstrand közel 127 millió forintos bevétellel zárt idén, ami 43 százalékkal meghaladta a tervezettet

Az idegenforgalmi szezont értékelő beszámolóból, amit az önkormányzat képviselő-testülete az új ciklus első soros ülésén tárgyalt, az is kiderült, hogy a játékstrandot az egész szezonban csaknem 123 ezren, a Lidót több mint 30 ezren látogatták - írja a Zala megyi hírportál.

Az idegenforgalomból származó bevétel tavaly közel 25,5 millió forint volt. Idén 29 millió forint a tervezetten befolyó összeg az idegenforgalmi adóból, ebből október közepéig közel 27,5 millió forint teljesült.

A nyári szezon rendezvényei:

  • a Pünkösdi Szezonnyitó,
  • a Keszegfesztivál,
  • a Gyenesdiási Bornapok,
  • a községházi, valamint a korzó estek,
  • a Festetics-vágta,
  • a Gyenesdiási Szüreti Vigasságok,
  • a burgonyanap,
  • a képzőművészeti kiállítások,
  • a pásztorház kézműves-foglalkozásai

idén is sok vendéget vonzottak – utóbbi iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A szezont értékelő képviselő-testületi ülésre a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is elkészítette beszámolóját. A szervezet idén is végzett kérdőíves felmérést, és a vendégek véleménye alapján fogalmazta meg javaslatait a szolgáltatások fejlesztésére.

A legtöbb indítvány a strandokat érinti, ilyen például a wifi, a sportjátszótéri és a zuhanyzási lehetőségek fejlesztése, a parkolók állapotának javítása.

A településen pihenők közel fele a Nyugat-Dunántúlról érkezett Gyenesdiásra, s jelentős számban jöttek a fővárosból is. A kérdőívet kitöltők közel fele vendégként érkezett a településre, és átlagosan 4–7 éjszakát töltött Gyenesdiáson.

A megkérdezettek 24 százaléka saját nyaralójában pihen.

Többségük a település visszatérő vendége. A felmérésből kiderült, hogy megkérdezettek a legnagyobb vonzerőnek a két strandot és a település családbarát jellegét tartják.

A zöldterületek karbantartását, a közutak, az ivóvíz-, a szennyvíz- és a vízelvezető rendszer állapotát, s a közvilágítás korszerűsítési munkálatait is áttekintették a testületi ülésen – írja a zaol.hu.

A Diási Játékstrand egyébként bekerült a szavazatok alapján a Balaton legjobb strandjai közé, erről ITT írtunk.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×