eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Kész horror, ami Svájcban folyik

Újabb rekordokat döntött meg a gleccserek olvadása idén Svájcban, ezen a nyáron jégtömegük két százalékát, az elmúlt öt évben pedig együttvéve a 10 százalékát veszítették el, ami példátlan a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta.

Az év még kemény hideggel és bőséges havazással indult januárban, főleg az ország keleti részén rekordmennyiségű hó hullott, és még a viszonylag hűvös április és május hónapokban is a szokásosnál 20-40 százalékkal vastagabb hó borította a jégfolyamokat. Helyenként még június elején is hatméteres hótakarót mértek.

A két nagy nyári egyhetes – június és július végi – hőhullám idején, 15 nap alatt azonban annyi hó és jég olvadt meg a svájci gleccsereken, hogy abból egy éven át fedezni lehetett volna Svájc egész évi ivóvízszükségletét.

Idén sok jégfolyam átlagvastagsága 1-2 méterrel csökkent, de főleg a kisebb gleccserek zsugorodnak.

– jelentett be a Svájci Természettudományi Akadémia. A 20. század eleje óta 500 kis, köztük számos névtelen gleccser olvadt el. 2050-ig csaknem az összes kis svájci gleccser eltűnhet az előrejelzések szerint.

A Zürichi Műegyetem (ETH Zürich) glaciológusainak szimulációi szerint nem sok maradhat a híres Aletsch-gleccserből, az Alpok leghosszabb, 23 kilométeres jégfolyamából sem, bár a látványos képződmény egyharmada megmenthető, ha sikerül tartani a nemzetközi klímavédelmi célkitűzéseket.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×