INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

hortobágyi nemzeti park

daru

természet

Szürke darvak (Grus grus) repülnek naplemente előtt a Hortobágy felett, az Elepi tóegység térségében 2015. október 21-én. A madarak három jelentősebb európai vonulási útvonala közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, és kontinensünk egyik legnagyobb darugyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területén található.

Különleges rekord születhet a Hortobágyon

Infostart

Csaknem 160 ezren éjszakáznak ezekben a napokban a Hortobágyon.

158 740 példány darut számoltak a szokásos hétvégi szinkronszámláláson a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei. Ez közelíti a tavalyi 160 ezres rekordot, de még bőven van esély túlszárnyalni azt, a közelgő melegebb időjárás ezt még lehetővé teheti - írja közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

Heti rendszerességgel számolják meg a szakemberek az éjszakázó helyeikre behúzó madarakat, így pontos információik vannak az állományról. A nemzeti park területén megtalálható lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek ezeknek a madaraknak, a sík területen húzódó csatornákban pedig csoportosan olthatják szomjukat. A leeresztett halastavakban éjszakázó madarak védve vannak az emlős ragadozók ellen.

A nemzeti park túrákat szervez a madarak megfigyelésére.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018