INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

okostelefon

apple

hongkong

tüntetés

Rohamrendőrök és tüntetők összecsapása egy erőszakba torkollt újabb ellenzéki megmozduláson Hongkongban 2019. szeptember 29-én. A Kína különleges közigazgatási övezeteként működő városban negyedik hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen irányultak, annak visszavonása óta pedig a tüntetők szélesebb körű demokráciát és a Kínától való függetlenedést követelik.

Az Apple-nél megpecsételődött az okostelefonos rendőrfigyelő alkalmazás sorsa

Infostart / MTI

A cég csütörtökre virradóra eltávolította kínálatából azt az appot, amely lehetővé tette a hongkongi tüntetők számára, hogy kövessék a rendőrök mozgását.

A HKMap.Live nevű alkalmazás törlésére azt követően került sor, hogy kínai állami média szerdán a tiltakozások támogatásával vádolta meg az amerikai technológiai óriáscéget.

"Az applikációt arra használták, hogy rajtaüssenek a rendőrökön, veszélyeztessék a közbiztonságot, valamint bűnözők is figyelték, hogy lecsaphassanak azokon a területeken, ahol nem voltak jelent a bűnüldöző szervek" - indokolta döntését az Apple. "Ez szembemegy irányelveinkkel, és sérti a helyi törvényeket, ezért eltávolítottuk az App Store-ból" - írták egy közleményükben.

A hongkongi tüntetők előszeretettel folyamodtak az alkalmazáshoz, hogy elkerüljék a rendőröket, akik az elmúlt hetekben egyre növekvő számban jelentek meg az utcákon a kormányellenes megmozdulásokat eltántorítandó.

Az applikáció a közösségimédia-felületeken megosztott információkat összegezve mutatta az egyenruhások valós idejű tartózkodási helyét.

A fejlesztő a Twitteren tagadta, hogy az alkalmazás segítséget nyújtott volna bűncselekmények elkövetéséhez. Jelezte: a törvénysértésre buzdító megjegyzéseket törölték a felületről.

Az applikáció eltávolítása "egyértelműen politikai döntés, amelynek célja a szabadság és az emberi jogok eltiprása Hongkongban" - vélekedett a fejlesztő.

Az alkalmazás törlése valószínűleg nem lesz hatással a tüntetésekre, mert a Telegram üzenetküldő oldalon is számos olyan, többezres táborral rendelkező csoport létezik, amely követi a rendőrök mozgását. Emellett a HKMap.Live androidos verziója továbbra is letölthető a Google Play Store-ból.

  • A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Hongkongban áprilisban kezdődtek tüntetések eleinte a kiadatási törvény módosítása ellen.
  • A megmozdulások résztvevői később demokratikus reformokat, illetve a kormányzó távozását követelték, és az erősödő pekingi befolyás ellen tiltakoztak.
  • A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a metropolisznak.
  • A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó emiatt rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018