eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Kezdenek kialakulni a Balatonra jellemző kisvendéglők

A Magyar Konyha Kiadó hetedik alkalommal jelentette meg a Balaton 2019 Gasztrokalauzt, amely idén 333 hely ínyenceknek címmel került az olvasók elé.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a Magyar Konyha Magazin nyári, dupla számában megjelentetnek egy étterem-, illetve gasztrohely-kalauzt, mondta az InfoRádiónak Vinkó József főszerkesztő, hozzátéve: nemcsak éttermek szerepelnek benne, hanem pékségek, cukrászdák, borozók és borászatok, romkocsmák, kisvendéglók is. "Olyan helyek, ahol az ember a régi, balatoni, jó életérzést kapja meg, nem a becsali csárdákat. Ahol a tó türkize, a fantasztikus víz és levegő egy gasztronómiai élménnyel párosul", emelte ki.

A tó gasztronómiájának fejlődésére utalva megjegyezte: az első kiadásban, 2013-ban még csak 170 hely szerepelt, nem tudtak 200-at összeszedni.

Az alapkritériumok, amelyek alapján valamely hely bekerülhet a kiadványba (idén 333 gasztrohely), teljesen azonosak szinte a világ összes nagy gasztrokalauzával: minőségi alapanyagok, korszerű technológia, fantáziadús, kreatív, jó ételek és megfelelő környezet, sorolta Vinkó József. "Nem pincérterror, hanem jó kiszolgálás, és hangulat, atmoszféra, élmény" – tette hozzá.

A balatoni gasztrokalauz hetedik éve jelenik meg, de a főszerkesztő most meri először kimondani: kezdenek kialakulni a teljesen a tóra jellemző kisvendéglők. Ezek helyi, szezonális alapanyagokból dolgozó, "farm to table" (termelőtől az asztalra) típusú kisvendéglők, amelyekből hihetetlenül sok van, alig győzték betenni őket a kiadványba. Ráadásul olyan ételeket lehet kapni - körömpörkölt, madártej, darázsfészek -, amiket régen nem lehetett, emelte ki.

"Nagyon nagy áttörés van.

Minőségi családi kisvendéglőből manapság sokkal többet találni a Balaton körül, mint Budapesten" - mondta a főszerkesztő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×