eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Nincs érettségi addig, amíg nem ültet el a diák tíz fát

A Fülöp-szigeteken egy generáció múltán akár 525 milliárd új fát is ültethetnek az érettségi és a diploma előtt állók. Törvény kötelezi őket erre.

A Fülöp-szigeteken törvénybe iktatták, hogy az érettségi, illetve diplomaszerzés előtt álló diákok akkor kaphatják kézbe bizonyítványukat, ha túl vannak tíz fa elültetésén - írja az Independent című brit lap.

A helyi hagyományokat formalizáló jogszabály következtében a törvényalkotók arra számítanak,

évente 175 millió új fa lesz az országban,

ami már érzékelhető hatást válthat ki a klímaváltozás káros hatásai elleni küzdelemben. Egy generáció élete folyamán az országban nem kevesebb mint 525 milliárd fát ültethetnek így, és ha a fáknak csak a 10 százaléka "túléli" az amatőr ültetést, az sem lesz éppen alacsony szám.

Gary Alejano, a jogszabály első számú alkotója a cikkben ötmillió érettségiző érintettel számol, nem mellékesen 500 ezer diplomázóval.

A fákat már meglévő erdőkbe, védett területekre, katonai övezetekbe, felhagyott bányaterületekre, és a főváros egyes kijelölt területeire lehet majd ültetni, és az sem lesz mindegy, hogy hová milyen fát ültetnek,

az őshonos fajok előnyben részesülnek.

Mint a cikk részletezi, a fák a légkör szén-dioxid-tartalmát nyelik el a fotoszintézis során, így segítenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A XX. század elején az ország még

csaknem 70 százalékát erdő borította, ez az arány az ezredfordulóra az emberi tevékenység miatt 20 százalékra csökkent, ezzel jelentősen növelve az országban a földcsuszamlások számát is.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×