INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 23. hétfő
Tekla

mount everest

csomolungma

serpa

rekord

Katmandu, 2018. március 26. Kami Rita 48 éves nepáli serpa hegyi vezető áll a Baudhanáth sztúpa előtt Katmanduban 2018. március 26-án. Kami Rita 21 alkalommal mászta meg sikeresen a Csomolungma, azaz a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát. Április elsején 22. alkalommal vág neki a csúcs meghódításának, hogy megdöntse az Appa nevű nepáli serpa hegyi vezető világrekordját. A serpa népcsoport a Himalája északkeleti részén él a magas völgyekben. Sokan közülük a Himalája-expedíciók hegyi vezetőiként tevékenykednek. (MTI/EPA/Narendra Sreszta)

Két hét sem kellett az új rekordhoz a Mount Everesten

Infostart / MTI

Kami Rita nepáli serpa kedden 24. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.

A 49 éves hegyi vezető a kedvező időt kihasználva kedden kora reggel egy indiai csoport élén ért fel a 8848 méter magas Mount Everestre (Csomolungma), hat napon belül másodszor hódította meg a csúcsot - közölte Mira Acsaria, a nepáli turisztikai minisztérium képviselője.

Május 15-én szintén saját korábbi rekordját döntötte meg, amikor 23. alkalommal jutott fel az Everestre.

Kami Rita a katmandui központú Seven Summit Treks expedíciószervező cégnél dolgozik, társaival külföldi mászóknak segítenek a Himalája hegyein. Kollégái közül ketten közelítették meg a rekordját, Apa Serpa és Phurba Tasi, akik mindketten 21-szer érték el a világ tetejét.

Kami Rita úgy nyilatkozott, hogy a 25. mászás után befejezi a hegyi vezetést.

A helymászó az Everest árnyékában elterülő Thame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját, két évvel később, 24 évesen kapaszkodott fel először a hegyre, azóta szinte minden évben meghódítja.

Apja volt az első serpák egyike, akiket külföldiek magashegyi kalauzolására alkalmaztak, Kami Rita pedig átvette az örökséget. A Mount Everest mellett feljutott a 8611 méteres K-2-re, a 8201 méteres Cso-Ojura, a 8156 méteres Manaszlura, a 8516 méteres Lhocéra, és a 8091 méteres Annapurnára.

A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait. Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik miatt hamarosan keresett vezetőkké és teherhordókká váltak, nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják.

A tavaszi mászószezonban 378 mászó 41 csoportja kapott engedélyt, hogy elinduljon az Everestre, ugyanennyi nepáli hegyi vezető segíti őket. Sokan már nekivágtak, több tucatnyian várhatóan a héten kezdik a túrát.

Mintegy ötezer mászó hódította meg a Csomolungmát 1953 óta a minisztérium nyilvántartása szerint. A turizmus a világ legmagasabb 15 csúcsának otthont adó himalájai ország egyik fő bevételi forrása.

Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sreszta
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018