eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Újra támadnak az éhező vadak

A szarvasok kérget rágcsálnak, az őzek rügyeket - a károsult nógrádiak szerint túl sok a vad az erdők eltartóképességéhez mérve, a vadásztársaságok kártérítése pedig nem elegendő a kerítések helyreállítására.

Nemcsak a mezőgazdasági területeken, de a telkekre behatolva is sok kárt tesznek tavasszal a vadak, táplálék után kutatva. Mint Tajti Andrea, Salgótarján hatósági irodavezetője a Nool.hu portálnak elmondta, nem ugyanaz a vadkár és a vadászható állat által a mező- és az erdőgazdálkodáson kívül okozott kár kategóriáját.

Csak Nógrád megyében 2017-ben több mint 30, 2018-ban pedig 21 alkalommal érkezett hozzájuk lakossági bejelentés lakott terület közterületén, magánterületén, például kertekben megjelenő vadakkal kapcsolatban, és idén is volt már bejelentés. Amennyiben nem mezőgazdasági vadkárról van szó, hanem közterületen vagy magánterületen megjelenő vadakkal kapcsolatos bejelentésről, haladéktalanul írásban tájékoztatják az illetékes vadásztársaságot, amelynek vadászterületéről a vad vélhetően származik.

Ilyenkor a bejelentéssel kapcsolatban a vadásztársaság saját hatáskörén belül jár el és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Sokan kerítésük külső elcsúfításával próbálnak védekezni, de ez sem mindig eredményes a fakérget rágcsáló szarvasok vagy rügyeket falatozó őzek ellen,

a vadásztársaságok által folyósított kártérítés pedig nem áll arányban a károkkal,

arról nem is beszélve, hogy a károsultak úgy látják, a vadak már sokkal többen vannak, mint amit az erdőterületek el tudnak tartani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×