INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

mikrochip

azonosítás

svédország

technológia

életmód

Több ezer svéd hordja a bőre alatt a lakáskulcsát és a vonatjegyét

Több ezer svéd hordja a bőre alatt a lakáskulcsát és a vonatjegyét

Infostart

A bőr alá ültetett chipek hódítanak Svédországban: már több ezren használják digitális azonosítóként, fizetőeszközként. Miért vannak megőrülve érte, hogyan működik és mik a veszélyei?

A beültetéssel foglalkozó Biohax International nevű céget öt éve alapították, azóta már több mint négyezer svéd állampolgár vetette magát a nagyjából 50 ezer forintnyi svéd koronába kerülő procedúra alá, amely során a rizsszemnyi chipet egy fecskendővel lövik be a jelentkezők hüvelykujját és mutatóujját összekötő bőrrétegbe. A Biohax szerint az utóbbi időben annyian szeretnék igénybe venni a szolgáltatásaikat, hogy várólistát kellett létrehozniuk - írta a qubit.hu.

Jegy, kulcs, és még mi minden?

Amellett, hogy a lakás- és slusszkulcsokat is helyettesíti az apró eszköz, a legnagyobb svéd vasúti társaság, az SJ Railways már több mint egy éve árul menetjegyeket és bérleteket chipekre. A vállalat mobilalkalmazása az NFC technológia segítségével táplálja be a chipbe az azonosítót, amelyet a jegyellenőr egy okostelefonnal könnyen le tud olvasni. A technológia bevezetését már több üzlet és étterem is fontolgatja, ami nem lenne légből kapott ötlet, mivel a Riksbank adatai szerint a svédeknek már csak körülbelül a negyede használ heti rendszerességgel készpénzt.

„Teljesen passzív technológia, nincs semmi energiaigénye: ha hozzáérinted az olvasóhoz, a chip küld neki egy azonosítót. A svédek nagyon pragmatikusak, a chip pedig tényleg hasznos, és mivel a családias techközösségben sokan ismerik egymást, terjed a híre, mert látják rajtunk az előnyeit” – mondta az NPR riportjában Erik Frisk webfejlesztő, a Biohax egyik korai felhasználója.

  • A 2x12 milliméter nagyságú chip a 8625-ös jelzésű bioaktív üvegből készül, amit az emberi kötőszövet biztonságosan be tud fogadni, évtizedek óta tesztelik, és az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) is engedélyezte. Minimális fémtartalma miatt még a reptéri ellenőrzésen sem jelez.
  • A különböző funkciókat mobilalkalmazásokon keresztül lehet beállítani: az appok NFC-n keresztül írják rá a chipre az adatokat. Mivel az Apple még mindig csak nagyon limitált körben engedélyezi az NFC használatát, ezek javarészt androidos appokat jelentenek.
  • Egyelőre három svéd városban végeznek beültetést.

Nyitókép: Biohax / YouTube
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018