eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A passzív dohányzás is ludas az agyvérzésben

Nemcsak a dohányost érintheti az agyvérzés nagyobb kockázata, hanem a vele egy háztartásban élőket is, akik ugyanazt a levegőt lélegzik be - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik agyvérzésen estek át, ám sosem füstöltek, majdnem 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, mint azok, akiknek nem volt szélütésük.

A tanulmányban vizsgált, agyvérzésen átesett passzív dohányosok nagyobb valószínűséggel haltak korai halált bármely más okból, mint azok, akik nem voltak kénytelenek füstöt belélegezni.

"A passzív dohányzás mindenkit veszélyeztet, ám akiknek szélütésük volt, azoknak különös gonddal kell védekezni a füsttel szemben" - mondta a kutatás vezetője, Michelle Lin, a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársa, a Stroke című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ország nem dohányzó lakosainak negyede (58 millió ember) még mindig kénytelen cigarettafüstöt szívni.

Lin szerint régóta ismert, hogy a cigaretta növeli az agyvérzés kockázatát, a passzív dohányzás és a szélütés kockázatának összefüggéséről azonban keveset tudni.

A kutatócsoport majdnem 28 ezer, 18 év fölötti ember adatait tanulmányozta, ők sosem dohányoztak. A felmérésre, melyben részt vettek, 1988 és 1994 között, majd 1999 és 2012 között jelentkeztek. Arra a kérdésre kellett - többek között - választ adniuk, hogy a lakásban, ahol élnek, cigarettázik, szivarozik vagy pipázik-e valaki.

Megmérték, mennyi füstnek voltak kitéve a válaszadók, a vérvizsgálatkor a nikotin egyik bomlástermékének koncentrációját kutatták. Figyelembe vettek más tényezőket is, amelyek befolyásolhatják az agyvérzés vagy a passzív dohányzás kockázatát, így a származást, a nemet, az iskolázottságot és a jövedelmet is.

A mások dohányfüstjének leginkább kitett résztvevők afroamerikai férfiak voltak, akik sok alkoholt fogyasztottak, volt már szívrohamuk és szegénységben éltek.

Az 1999 és 2012 között toborzott, nagy mennyiségű füstnek kitett résztvevők között 46 százalékkal volt valószínűbb, hogy agyvérzésen estek át, mint azok között, akik alig vagy nem lélegeztek be dohányfüstöt.

A korábban, 1988 és 1994 között felkért résztvevőknél nem tudták kimutatni ezt az összefüggést, a kutatók szerint ezt az eltérést tovább kell vizsgálni.

Azok a sztróktúlélők, akik passzív dohányzásról számoltak be, mintegy kétszer olyan nagy valószínűséggel haltak korai halált bármilyen okból, mint a füst nélkül élő, agyvérzésen átesett résztvevők.

Azoknál a résztvevőknél, akiknek korábban nem volt agyvérzése, nem mutattak ki ilyen összefüggést.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×