eur:
395.06
usd:
371.72
bux:
66324.39
2024. április 16. kedd Csongor

Túlsúly esetén kevésbé hatékony az influenza elleni oltás

Kevésbé hatásos az influenza elleni oltás a túlsúlyosoknál - állapították meg egérkísérletek alapján amerikai kutatók.

A túlsúlyosok nagyobb eséllyel kapják el az influenzát és súlyosabb lefolyású lehet nálunk a betegség, ezért ajánlott évente beoltatniuk magukat ellene. Az adjuvánsokat, vagyis immunerősítő hatóanyagokat tartalmazó vakcina azonban a kutatók szerint náluk lehet, hogy kevésbé hatékony.

Stacey Schultz-Cherry, a kaliforniai St. Jude Children's Hospital munkatársa túlsúlyos egerekkel és normális testi fejlődésű rágcsálókkal végezte tanulmányát. Olyan vakcinákat fecskendezett az állatokba, melyek az A(H1N1) és az A(H7N9) típusú influenza ellen nyújtanak védelmet. Immunválaszt serkentő anyagként alumíniumsókat vagy egy szkvalén nevű anyagot használt.

A szakértő az mBIO című szaklapban megjelent tanulmányában megállapította, hogy a túlsúlyos állatoknál jelentősen csökken az immunizálás hatása.

A normál súlyú egereknél az adjuvánsokkal kiegészített oltóanyag növelte azon egyedek arányát, amelyek az influenzaoltás után nem kaptak el kisebb betegségeket, míg a túlsúlyos egereknél elmaradt a védőhatás.

A tudományos kutatás arra mutat rá, hogy a túlsúlyos emberek milyen immunválaszt adnak az ilyen oltásokra.

Világszerte tíz millióan túlsúlyosak, vagyis testtömegindexük a harmincas érték felett van. Így emberek százmilliói esetében kérdéses a hagyományos oltások hatékonysága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×