eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Több mint egymillióan jogosultak ingyenes influenza oltásra

A napokban juttatják el a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltásokat. Ingyenesen kaphatják meg a vakcinát a különösen veszélyeztetettek. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb megbetegedés január-februárban várható.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll a rizikócsoportba tartozók rendelkezésére. A védőoltást a napokban juttatják el a háziorvosokhoz. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint az oltandók köre az elmúlt évekhez képest nem változott, a fertőzés és a megbetegedés veszélynek a legjobban kitettek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, az úgynevezett influenzafigyelő szolgálat már pár hete működik, összesen 1390 háziorvos számol be heti rendszerességgel a fertőzés mértékéről. Magyarországon az influenzavírus általában január és március között tetőzik, addigra erősödik fel annyira a kórokozók cirkulációja, hogy az járványos megbetegedést okoz.

Komáromi Zoltán, budapesti háziorvos azt mondta, az érintett betegek már érdeklődnek a védőoltás felől, az ingyenes vakcinát általában már novemberben beadatják. Hozzátette, a rendelőjében egy szezonban nagyjából 300-350 beteg szokta igényelni az ingyenes oltást.

A vakcina ára az elmúlt években átlagosan 2-4000 forint között mozgott.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×