eur:
389.6
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Piros riasztás: fokozódik a hőség!

A hőség miatt hétfőre az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, de kedden több megyére már a legmagasabb fokozatot is elrendelhetik. A tiszti főorvos közben a tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint jelenleg az ország teljes területén narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az UV-B sugárzás átlaga pedig meghaladja a már extrém szintet jelentő 8-as értéket; ez azt jelenti, hogy a napon már negyedóra alatt is leéghet az ember.

A keddre vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint hét megyében - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest -, valamint a fővárosban a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett alakulhat, így ezekre a területekre piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat. A többi megyére keddre is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-nek azt mondta: a hőséghez képest átlagosnak mondható forgalmuk volt, ez részben annak köszönhető, hogy akik tehették, azok otthon maradtak vagy a vízparton hűsöltek. Hétfőre, amikor az embereknek már el kell menniük dolgozni, több riasztásra számít. Mindenkit, különösen a meleg által a leginkább veszélyeztetett embereket - időseket, szív- és érrendszeri, illetve súlyos betegségben szenvedőket - arra kérte: ha tehetik, a nagyobb megterhelést jelentő feladataikat a hét második felére időzítsék.

A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hétfőn, a Budapesten tartott sajtótájékoztatón leszögezte: a hőségriasztást csak az országos tiszti főorvos rendelheti el, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése csak figyelmeztetés.

Most másodfokú riasztás lépett életbe, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul. Bár a legfrissebb előrejelzések szerint keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet, csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.

Locsolókocsikkal hűtik a főváros útjait

Csaknem 20 locsolóautóval hűtik éjjel-nappal a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait és lakótelepeit, miután az országos tiszti főorvos hétfő délben másodfokú hőségriasztást rendelt el - közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding Zrt. szóvivője.

Szűcs Panni tájékoztatása szerint már vasárnap is a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 15 locsolóautója hűtötte folyamatosan a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket, míg az éjszakai műszakban 13 jármű dolgozott.

A BKV Zrt. megrendelésére a villamossínek hűtése és az úgynevezett kivetődés megelőzésének érdekében 12 és 17 óra között 7 munkagépet csoportosítottak át. Ezek az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet -, így csökkentik a budapestiek hőérzetét, illetve lekötik a port és a polleneket.

A FÕKERT Nonprofit Zrt. megnyitja a kezelésében lévő ivókutakat. A társaság által kezelt zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű - áll a közleményben. Szükség esetén a FÕKERT munkatársai kinyitják a csapokat, így biztosítva felfrissülést a parklátogatóknak és a gyerekeknek. A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a fővárosi szökőkutakban továbbra is tilos fürdeni.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. mind a 13 fürdője várja a hűsölni vágyókat. A fővárosi strandok nagy hőség esetén este 8 óráig tartanak nyitva. A szombaton csaknem 15 ezren, vasárnap pedig több mint 27 ezren látogattak ki a társaság strandjaira és fürdőibe.

A Fővárosi Vízművek Zrt. keddtől vizet oszt a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×