eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ittas vezetőn behajtja a kárt a biztosító

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján a biztosító csak a kárt okozó vezető 0,8 ezrelékes véralkohol szintjéig vállalja a kockázatot - figyelmeztetett a Genertel.hu internetes biztosító.

A biztosító 0,8 ezrelék felett is kifizeti a kárt, de utólag behajtja azt a károkozón. Igaz, a kgfb törvény alapján csak másfél millió forintig hajthatja be az általa kifizetett kárt az ittasan karambolozó autóson.

A casco biztosításnál - amely a saját kocsiban keletkezett kárt fedezi - más a helyzet: 0,8 ezrelék alkoholszint felett nem fizet a biztosító. Ezt minden ilyen társaság kiköti a szerződésében.

A problémát a húsvéti ünnepek vetik fel. A Genertel.hu anyacége, a Generali Biztosító közleményében felidézte a tavaly húsvéti baleseti adatokat. Eszerint 200 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, a szigorított rendőri ellenőrzés miatt pedig közel 500-an akadtak fenn a szonda-rostán.

Általános megközelítésben egy 75 kilós férfinál négy, egy 65 kilós nőnél három pohár sörnek megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztása juttat a 0,8 ezrelékes, autóvezetés esetén már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt jelentő szintre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×