eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Milyen legyen a gyerekszoba levegője?

A tél beköszöntével az idő hűvösebbre fordul, a nappalok rövidebbek, így több időt töltünk a lakásban, a négy fal között. A légúti és allergiás megbetegedések szempontjából fontos, hogy a szobalevegő minősége megfelelő legyen. A belső levegő minőségét több tényező, így a hőmérséklet, páratartalom, füstmentesség, illetve égéstermékekkel, allergénekkel való telítettség is befolyásolja.

Kisebb gyermekeknél fontos a megfelelő hőmérséklet beállítása, hiszen a csecsemők napjuk nagy részét a gyermekszobában töltik. Régi tapasztalat, hogy hűvös levegőn pihentetőbb és zavartalanabb az alvás, mint melegben, ám ruhaneműk és takarók halmozása kerülendő csecsemő- és kisdedkorban. A legideálisabb ezért a 20-22 C körüli hőmérséklet.

Túl meleg szobában a gyermek nehezebben alszik el, könnyebben megizzad, nyűgösebbé válhat, gyakrabban felébred éjszakánként.

Ébredés után gondoskodjunk a szoba megfelelő szellőztetéséről, ez időre a gyermeket egy másik szobában helyezzük el. A szobalevegő nappali ideális hőmérséklete 23-24 fok körüli. Az ideálisnál hidegebb levegő a kezek, lábak vérkeringésének a csökkenéséhez, lehűléséhez vezet, valamint a nyálkahártyák védekezőképességét is csökkentheti, így könnyebben alakulnak ki felső légúti panaszok: orrfolyás, torokfájás, majd következményes köhögés - magyarázza Várhegyi Csaba, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza. A nappal főszerepet játszó helyiségek kívánatosnál melegebbre való felfűtése pedig a gyermeket bágyadttá és kedvetlenné teheti.

Fontos a megfelelő páratartalom

A szobalevegő ideális páratartalmának mértéke 40-60 százalék, mérése páramérő készülék, úgynevezett higrométer segítségével lehetséges. A lakások egy részében, jellemzően a távfűtött panellakásokban, a túlfűtöttség következtében a levegő páratartalma lecsökken, a meleg, száraz levegőtől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken.

Míg a régi lakások természetesen szellőző fa nyílászárói állandó légcserét biztosítottak, az újabb építésű lakások kiváló szigetelésének köszönhetően a téli időszakban a levegő páratartalma felszökik, nem ritka az ablakokon, ajtókon lecsapódó pára. A nedves környezet pedig ideális terepet biztosít a penészgombák, háziporatkák elszaporodásának, mely egyéni érzékenységtől függően allergiás tünetek megjelenéséhez, ill. azok súlyosbodásához vezethet.

Napjainkban számos készülék kapható, melyekkel a lakás levegőjét szükség szerint párásabbá, vagy éppen szárazabbá tehetjük. A köznapi néven hideg párásító készülékek gégegyulladás (krupp, rekedtség), száraz köhögés esetén nyújthatnak segítséget, fontos azonban megjegyezni, hogy ilyenkor a szoba hőmérsékletét is csökkentsük, hogy a megemelt páratartalom jótékony hatása még inkább érvényesüljön. Ellenkező esetben "gőzkabin" szerű, kellemetlen, fullasztó hatást okozhatunk.

Penészgomba-és háziporatka-allergiás, asztmás gyerekeknél a szoba párásítása kerülendő. A levegő páratartalmát növelhetjük, ha a szobában teregetünk, vagy a fűtőtesteken párologtatókat helyezünk el. A vízigényes növények akár 10-15 százalékkal is növelik környezetük páratartalmát, ezért érdemes elhelyeznünk néhányat a lakásban, ha a levegőt párásítani szeretnénk. Túl magas páratartalom esetén lényeges a rendszeres szellőztetés, de beszerezhetünk páramentesítő készüléket is.

Füstmentes levegő

Kisgyermekes családoknál magától értetődő, hogy a szülők, illetve a lakásban tartózkodók kerüljék a dohányzást. A dohányfüst belélegzése növeli a hirtelen csecsemőhalál veszélyét, az asztma és idült hörghurut kialakulásának kockázatát.

Bár fontos a rendszeres szellőztetés, bizonyos lakóhelyek esetében (belváros, forgalmas utak mellett) a nem megfelelő időben történő szellőztetéssel rosszat is tehetünk. Az autók kipufogógázaival, égéstermékekkel, szén-monoxiddal, kén-dioxiddal szennyezett levegő irritálhatja a légutakat, károsíthatja a légutak csillószőrös hámját (amelynek a légutak tisztán tartásában nagy szerepe van), sőt még asztmás rohamot is provokálhat. Ezért ilyen környezetben a szellőztetést inkább csak az éjszakai, forgalommentes időben ajánljuk.

A légtisztító készülékek képesek a levegőben található szennyeződések - pollenek, dohányfüst, vírusok, gombák - kiszűrésére, borsos áruk azonban még határt szab elterjedésüknek. A sópárás levegő egészségre gyakorolt kedvező hatását számos tanulmány igazolta. Krónikus légzőszervi betegségek esetén sókamra-terápia és tengerparti tartózkodás egyértelműen jótékony hatású.

Házi praktikák

Szülőként nehéz feladat a csecsemő gondozása mellett a lakás tisztaságára is ügyelnünk. A lakás, de főként a gyermekszoba berendezését ezért úgy válasszuk meg, hogy az könnyen és gyorsan tisztítható legyen, és ne kedvezzen poratkák, penészgombák megtelepedésének.

A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, az ágynemű, párnák, takarók, a plüssállatok belseje, a függöny és a bútorhuzat. A gyermekszoba padlója legyen ezért könnyen mosható parketta, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek.

Takarításnál - különösen gyermekszoba esetében - válasszunk környezetbarát, természetes összetevőket tartalmazó termékeket. A fertőtlenítő- és tisztítószerek túlzásba vitt használata növeli az allergiás reakciók kialakulásának kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×