eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Elvennék szüleiktől az elhízott gyerekeket

Bizonyos esetekben etikusabb átmenetileg nevelőszülőknél elhelyezni a túlságosan elhízott gyermekeket, mint gyomorszűkítő műtéteket végezni rajtuk - vélekedik egy gyermekelhízás-specialista az amerikai orvos társaság szaklapjában (JAMA) írt cikkében.

Az egyik legnevesebb tudományos kiadványban megjelent provokatív kommentárjában David Ludwig arra a kérdésre próbál választ adni: szabad-e a szülőket azzal sújtani, hogy elveszik tőlük gyermekük felügyeletét, ha nem tartják kordában csemetéjük testsúlyát.

Ilyen eset számos alkalommal megtörtént már az Egyesült Államokban, és Ludwig, a Harvard Egyetemhez kötődő Bostoni Gyermekkórház specialistája úgy véli, hogy bizonyos esetekben jogos az ilyen lépés.
A lényeg nem a szülők hibáztatása, hanem a cselekvés a gyermek legjobb érdekei szerint, segítségséget nyújtani neki, amelyet a szülők valamilyen okból nem képesek megadni számára - magyarázza a szakember.
"Az állam közbelépése ideális esetben nem csupán a gyermeket, hanem az egész családot támogatja, azzal a céllal, hogy a lehető leghamarabb ismét egyesítse a gyermeket családjával" - írja Ludwig, aki cikkét közösen jegyzi Lindsey Murtaghgal, a Harvard Közegészségügyi Intézetének kutatójával.

Mintegy kétmillió gyermek túlzottan elhízott az Egyesült Államokban. Többségük egészsége nincs közvetlen veszélyben, ám számos közülük az elhízásból fakadó 2-es típusú cukorbetegséggel, légzési nehézségekkel, májproblémákkal küszködik - olyan betegségekkel, amelyekbe belehalhatnak harminc éves korukig. Az ilyen gyermekek esetében kell fontolóra venni az állami beavatkozást, ami jelenthet felvilágosítást, a szülők képzését, és a legszélsőségesebb esetekben átmenetileg nevelőszülőknél való gyermekelhelyezést - fejti ki Ludwig.

Néhány orvos gyomorszűkítő műtétet javasol a súlyosan elhízott tizenévesek számára, ám Ludwig úgy véli, még a felnőttek körében sem olyan elterjedt az eljárás, és komoly, néha életveszélyes következményekkel járhat az ilyen beavatkozás. "Nem ismerjük, hogy mennyire biztonságosak és hatékonyak hosszú távon az ilyen beavatkozások, ha fiatal korban végzik el azokat" - hangsúlyozza.

A szakembert akkor kezdte érdekelni a kérdés, amikor néhány éve egy 3 éves kislányt hoztak hozzá a klinikára, aki 45 kilogrammot nyomott. Szülei mozgássérültek voltak, anyagiakban nem álltak jól, és nem tudták karbantartani a lányka testsúlyát. Tavaly, amikor 12 éves lett, a gyermek már 180 kilós volt, cukorbetegséggel, koleszterinproblémákkal, magas vérnyomással és alvási apnoéval. "Orvosi megfontolásból az állam nevelőszülőkhöz helyezte a gyermeket, naponta háromszor kapott kiegyensúlyozott étkezést, egyszer-kétszer egy kis nasival, és mérsékelt mozgást végzett. Egy év alatt lefogyott 60 kilót. És bár még mindig elhízott, már nem cukorbeteg, és nincsenek alvási légzési zavarai. Egyelőre még marad a nevelő szülőknél" - ecseteli az esetet a specialista.

A British Medical Journalban tavaly megjelent cikkben Russel Vinter londoni gyermekorvos és kollégái is arról írtak, hogy az elhízás fontos tényező volt számos gyermekvédelmi esetben Nagy-Britanniában is. Felhívták a figyelmet arra, hogy a gyermekvédelmi szolgálatoknak alaposan mérlegelniük kell: a szülők nemtörődömsége áll-e az ilyen esetek hátterében, netán elutasítják az erőfeszítéseket a túlságosan elhízott gyermekek súlyának kontrollálására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 17:43
×
×
×
×